RIJEČ STRUČNJAKA

Ovo trebate učiniti da vam jagode budu zdrave i bogato rode. Nikada nećete pogoditi što im poboljšava okus

 /SHUTTERSTOCK

Ove godine proljeće nam je temperaturno stiglo puno ranije nego inače, a to je uzrokovalo početak vegetacije jagoda, najranijih voćki koje se mogu brati već oko Uskrsa. Evo kako da vam budu zdrave i imaju bogat urod.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao prvo, dobro očistite nasad - maknite sve stare, osušene i bolesne listove. To će spriječiti bolesti i napade štetnika, a biljka će bolje rasti. Zemlju oko jagoda okopajte, kako bi bila rahlija. Dobra je ideju pored jagoda posaditi crveni luk ili češnjak - vjerovali ili ne, poboljšat će im okus.

image
/SHUTTERSTOCK

Jagode se vegetativno razmnožavaju vriježama, (mnogi ih kolokvijalno zovu brkovi) na kojima se formiraju nove biljke. Kako bi osigurali visok urod, ključno je uklanjati sve vriježe jer one troše hranjive tvari pa iscrpljuju biljku, zbog čega će plodovi biti sitniji i manje ukusni. Obavezno ih uklonite voćarskim škarama na udaljenosti od 10 centimetara od matične biljke. Ako jagode želite razmnožiti vriježama, za to osigurajte posebnu gredicu. Ne pretjerujte dušičnim gnojivima, jer ona potiču stvaranje većeg broja vriježa.

image
/SHUTTERSTOCK

Za vrijeme cvjetanja i plodonošenja dodajte fosfor, kalij i magnezij, jer oni pomažu formiranje i dozrijevanje plodova.

Jagode troše puno vode, ali ne vole prevlažno zemljište. Zato ih je najbolje zalijevati jednom tjedno rano ujutro ili kasno navečer sustavom kap po kap. U razdoblju cvjetanja i zrenja plodova može i jednom u pet dana, a po biljci je potrebno pet do osam decilitara vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 15:09