bakina vjerovanja

Ovu biljku nosila je svaka djevojka koja se htjela udati, a ako je htjela da joj muškarac ostane vjeran...

 /SHUTTERSTOCK

Mnoge biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini. No, u prošlosti se za neke od njih vjerovalo i da imaju magičnu moć.

Ako djevojka želi da se momak zaljubi u nju, napravit će vijenac od tratinčica, a ako želi da joj muškarac ostane vjeran, nosit će grančicu selena. Ovo su biljke za koje se vjeruje da imaju nevjerojatne moći:

Gospina trava

Prema starom vjerovanju, ovo je biljka koja posebno štiti žene i njihovo zdravlje. Vjerovalo se da žena treba nositi cvijet gospine trave u džepu, kao i piti nezaslađen čaj od ovog cvijeta.

image
/SHUTTERSTOCK

Margareta

Od sjemenki ovog cvijeta nekada su se izrađivale ogrlice koje su predstavljale ljubavne amajlije. Bilo je dovoljno da djevojka kroz lančić pogleda mladića koji joj se sviđa i on će biti njen.

image
/SHUTTERSTOCK

Smilje

Mirisno smilje nekada je bila omiljena ženska amajlija, koju je svaka žena nosila u džepu. Ako je žena htjela zaštititi svog muža od drugih žena, bilo je dovoljno sa sobom nositi grančicu smilja, prenosi Espreso.

image
/SHUTTERSTOCK

Selen

Selen je bio namijenjen djevojkama koje su se željele udati. Grančicu selena trebalo je nositi svaki dan uz tijelo, a jednom tjedno djevojka koja se želi udati trebala se okupati u vodi u kojoj je prethodno namočila ovu biljku. Čarobni učinak selena privukao bi srodnu dušu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:04