Sigurno je imate kod kuće!

Oživjet će uvelo cvijeće: ova jeftina namirnica je čudo za prihranu!

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li se ikada zapitali koja je prihrana najbolja za vaše biljke? Sigurni smo da znate kako talog kave može pomoći kao odličan dodatak, no stručnjaci za vrt ističu da je jedan drugi sastojak savršen za pripremu najbolje prihrane, a pritom je povoljan i vjerojatno ga već imate doma. Riječ je o običnoj banani.

image
/SHUTTERSTOCK

Banana je bogata vitaminima B skupine, vitaminom C, E i beta karotenom. Što se tiče minerala, bogata je kalijem, a sadrži i magnezij, kalcij, fosfor, fluor i cink. Zato sljedeći put kada jedete banane, nikako nemojte baciti koru jer upravo one vam trebaju za pripremu izvrsnog prirodnog gnojiva za biljke i vrt. Opskrbljuje biljke kalijem, fosforom, kalcijem i magnezijem.

Kako to odraditi?

Uzmite 5 kora od banane i škarama ih narežite na sitne komadiće, stavite u teglu od litre i napunite teglu do vrha vodom. Staklenku poklopite i ostavite da stoji na tamnom mjestu 3 dana. Dobit ćete smeđu tekućinu koju je potrebno procijediti uz pomoć lijevka, a potom jednom tjedno dobivenim tekućim dodatkom zalijevati biljke. Vaše biljke će dobiti dodatne minerale i vitamine na prirodan način.

image
/SHUTTERSTOCK

-Miješala sam koru od banane s ostatkom komposta. Sada se moje biljke čine mnogo sretnijim - komentirala je Gabrielle Mendes na internetu ovaj trik, a Fong Yau je napisao - "Prošle godine sam zakopao koru od banane pored svog božura i činilo se da ne čini nikakvu razliku. Međutim, ove godine ponovno je jako izrastao i ima mnogo cvjetnih pupova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 21:39