Od cvijeća do jagoda

Ožujak je savršeno vrijeme za obavljanje 10 esencijalnih poslova u vrtu i 5 na balkonu

 SANJERI/GETTY IMAGES
Proljeće je iza ugla i ako želite imati prekrasan vrt, sada biste trebali početi raditi na njemu

Ožujak je dobro vrijeme da se vratite u vrt kako bi ga pripremili za vegetacijsku sezonu. Iako je vrijeme i dalje prohladno, ima puno poslova koje možete obaviti kako bi osigurali da vrt bude spreman za proljeće i ljeto. Prema stručnjacima, 10 važnih poslova u vrtu treba odraditi sada.

image
UNDEFINED UNDEFINED/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Cvijeće

Dolazak proljeća donosi toplije vrijeme i idealne uvjete za sadnju cvijeća kako bi vrt ili balkonska gredica bila spremna za ljeto. Puno je cvijeća koje možete posaditi, uključujući ruže, gladiole, begonije i ljiljane koji će vam pružiti lijepo okruženje za zabavu i uživanje u topim danima koji nam dolaze.

image
JON REHG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Priprema vrta za sadnju

Ako ste razmišljali kako uzgojiti malo povrća ove godine, sada je dobro vrijeme za pripremu i poboljšanje tla. Većina povrća najbolje raste u bogatom tlu, a možete svoje obogatiti (u vrtu i na balkonu) dodavanjem: kore, stajskog gnojiva ili komposta.

image
ARTUR RUTKOWSKI/UNSPLASH/

3. Uzgoj jagoda

Za one koji bi voljeli posaditi vlastito voće, zašto ne biste pokušali uzgojiti jagode. Posadite ih sada u vrti ili na balkonu, a u plodovima uživajte početkom ljeta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. Posadite rani krumpir

Većinu krumpira treba saditi u travnju, ali određene sorte, ranog krumpira, mogu se posaditi ranije, krajem ožujka. To će ih učiniti spremnim za berbu oko lipnja ili srpnja.

image
JOANNATKACZUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Osvježite lonce

U ovo doba godine trebali bi dati prednost trajnicama u loncima, koje treba osvježiti, uključujući izvlačenje gornjeg sloja komposta i zamjenu. To će im biti vjetar u leđa uoči cvjetne sezone.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Posadite luk

Drugo povrće koje možete pripremiti za sadnju u ožujku je luk, kojem je potrebno prilično suho i toplo tlo. Sadnjom u ožujku računajte na lijepu žetvu krajem ljeta ili početkom jeseni.

image
SANJERI/GETTY IMAGES

7. Obuzdajte korov

Nažalost, osim biljaka u proljeće niče i korov. Možda ga uspijete spriječiti da proklija, ako se već sada pozabavite njime. Pokušajte ukloniti makar manji dio odjednom kako biste bili sigurni da je "iskorijenjen", jer mogao bi ponovo niknuti.

8. Držite podalje puževe

Puževi vole toplo vrijeme, proljeće i ljeto. Zato je najbolje već sada poduzeti mjere opreza i započeti s metodama držanja puževa podalje prije nego što upropaste vrt.

image
NIGEL HARRIS /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

9. Ne zaboravite travnjak

Ožujak je vrijeme za pripremu travnjaka za sezonu koja je pred nama. Uredite rubove i pripremite nova područja za sjetvu trave.

10. Očistite popločani dio dvorišta

Nakon zimskih mjeseci i nakupljene prljavštine, početak proljeća dobro je vrijeme da se sve očisti. Može to učiniti s visokotlačnim peračem, miješanjem vode i octa zajedno i ribanjem vrtnom metlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:03