PROPAST URODA

Padaju vam zdrave paprike s grana? U šoku su, evo kako im pomoći

 BOBEX-73/SHUTTERSTOCK

Ako vidite da vam u vrtu padne na tlo pokoja paprika, ne brinite. To se događa jer biljka ne može ishraniti sve plodove i normalna je pojava. No ako zdrave paprike masovno padaju, to je pojava zbog koje se treba zabrinuti. Koji su joj najčešći uzroci i kako to spriječiti?

image
/SHUTTERSTOCK

Ako nije u pitanju bolest, u mnogim slučajevima riječ je o problemima vezanim za temperaturu i vlagu. Velike oscilacije temperature, kad je danju iznad 35, a noću manje od 10 stupnjeva, mogu biti pogubne za plodove paprike. Problem su i jako visoke (iznad 24 stupnja) ili niske (ispod 13 stupnjeva) noćne temperature. Kako bi zaštitili biljke biljke, prekrijte paprike mrežom za zasjenjivanje, koja će spriječiti temperaturni šokove.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad je u pitanju vlaga, paprici paše vlažnost od 70 posto. Ako je vlažnije, propast će pelud pa neće doći do oplodnje, a onda nema ni plodova. Jako pazite da papriku ne zalijevate hladnom vodom jer će i to izazvati šok kod biljke. Najbolje je nasuti vodu u kante i preko noći ih ostaviti u vrtu kako bi se temperatura izjednačila s okolinom. Pazite na količinu vode kod zalijevanja jer ako pretjerate korijen neće moći disati i crpiti hraniva, a biljka se će boriti za život tako da će odbaciti cvjetove i plodove. Zato je jako bitno redovito ih zalijevati, ali ne pretjerivati. Držite se savjeta - ne više od 70 posto vlage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 10:03