Zaštite svoje biljke

Pet brzih metoda za zaštitu osjetljivih biljaka od stradanja preko noći od mraza

 HELIVIDEO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, PAULMAGUIRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Budući da upozoravaju na loše vremenske uvjete diljem zemlje, vrtlare se poziva da zaštite svoje biljke od oštrog vremena

Prema riječima stručnjaka, čak i na najotpornije biljke može utjecati hladno vrijeme.

Mraz i snijeg mogu ozbiljno oštetiti neke biljke ako nisu pravilno zaštićene tijekom hladnijih mjeseci. Preventivne mjere poput izolacije tla mogu djelovati, ali stručnjaci kažu da je ponekad potrebno poduzeti "dodatne" korake kako bi biljke bile zdrave. U nastavku donosimo pet načina zaštite biljaka na otvorenom zimi.

Na mlade pupoljke u vrtu najvjerojatnije će utjecati loše vrijeme. Međutim, čak i najotpornije sorte ponekad se oštete tijekom duge hladnoće. Ako uočite štetu na bilo kojoj biljci, najbolje je da je odmah uklonite kako biste spriječili širenje štete.

image
HELIVIDEO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gledajte na svaku zimsku uznemirenost kao na priliku da poboljšate svoje vrtne vještine i kao rezultat učinite svoje biljke jačima.

Općenito, svaka temperatura ispod -2 stupnja dovoljna je da ubije bilo koju biljku preko noći, stoga je važno odmah poduzeti korake.

image
JELLY STOCK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. ZAMOTAVANJE S MJEHURIĆIMA

Nježno prekrivanje osjetljivih biljaka folijom s mjehurićima može "izolirati" biljku i pomoći da bude zaštićena od oštrijeg vremena.

Također se preporučuje da se gornji dio tla pokrije kako bi se zaštitio od čestih razdoblja smrzavanja i odmrzavanja.

image
PAULMAGUIRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako je moguće, također podignite posude s poda kako biste izbjegli preuzimanje niske temperature s tla. To će također pomoći da se posude od terakote ne smrzavaju i pucaju.

2. UKLONITE OŠTEĆENE MLADICE I GRANE

Prije bilo kakvog turbulentnog vremena, dobra je ideja urediti biljke uklanjanjem mrtvih izdanaka. To će također smanjiti rizik od pucanja i zapetljanja dugih grana. Neke biljke treba orezivati tijekom zimskih mjeseci pa je ovo dobra prilika da ih ošišate.

image

Mobile shot balcony plants winter protection care gardening

RR-PHOTOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. UNESITE IH UNUTRA

Kada se predviđa ledeno vrijeme, neke osjetljive biljke treba unijeti unutra i ponuditi im zaklon, po mogućnosti ih smjestiti na mjesto bez grijanja.

Biljke ne biti sretne što ih unosite u dom, jer će im biti prevruće, ali razmislite o tome da oslobodite prostor u šupi ili garaži kako bi preživjele.

image
Video /@growveg

4. RECIKLIRANE PLASTIČNE BOCE

Pojedinačne biljke također se mogu zaštititi pomoću plastičnih boca za piće. Da biste napravili ovu vrstu zaštite, jednostavno ukonite čep i odrežite donji dio prije nego što bocu stavite oko biljke.

Ova bi metoda trebala zaštititi osjetljivo lišće na mladim biljkama od niskih temperatura.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

5. MALČIRANJE

Malč, koji se može napraviti od organske tvari kao što je raspadajuće lišće, kora, slama ili kompost, može koristiti biljkama i tlu na različite načine.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Postavljanje oko korijenja biljaka pomoći će im da ih izoliraju, kao i da ih zaštite od hladnoće.

Također može pomoći u suzbijanju korova koji se može pojaviti po vrtu tijekom zimskih mjeseci. Međutim, malčiranje može djelovati samo na otpornijim biljkama. Malčevi moraju biti debljine između pet i sedam centimetara.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Za uštedu vode i suzbijanje korova, vrsta organskog materijala koji odaberete je manje važna od stavljanja dovoljno debelog sloja. Deblji slojevi će blokirati sunčevu svjetlost od korova, bolje izolirati tlo i smanjiti količinu vode koja isparava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 12:51