Osvježite biljke

Pet ključnih proljetnih poslova kako bi vaše sobne biljke bile dobrog zdravlja

 IRINA BRESTER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Budući da je cvjetanje na otvorenom počelo, sobnim biljkama također treba malo pažnje

Sobne biljke baš poput onih u vrtu napuštaju stanje mirovanja i počinju rasti kako vrijeme postaje sve toplije. To također znači da će im trebati malo više njege nego zimi. Budući da je Uskrs iza nas, sada je savršeno vrijeme za čišćenje sobnog bilja i presađivanje.

Proljeće je odlično vrijeme da osvježite svoje sobne biljke i osiguravate da su sve u dobrom zdravlju.

image
FILISTIMLYANIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Očistite ih od prašine

Zimi držimo zatvorene prozore i vrata kako bi se zadržala toplina u prostoru, što znači da su mnoge biljke jako prašnjave.

Što ne samo da to izgleda neuredno, već ih zapravo sprječava da apsorbiraju onoliko svjetlosti koliko im je potrebno za fotosintezu.

Ako vaša biljka ima glatke listove, poput monstere, nježno ih obrišite krpom ili ih čak odnesite u kadu ili pod tuš kako biste ih u isto vrijeme dobro namočili.

Ako vaše biljke imaju dlakave listove, meka četka je najbolji način da ih očistite od prašine kako bi cvjetale u sunčanijim mjesecima.

image
CERRO_PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Više vode

Tijekom hladnijih mjeseci u godini, sobne biljke trebaju malo ili nimalo vode, a ako im date previše vode možete uzrokovati trulež korijena. Međutim, s duljim danima i toplijim vremenom na horizontu, sada je dobro vrijeme za povećanje vode.

Međutim, različite sorte imaju različite potrebe - kaktusi i sukulenti očito trebaju manje vode - ali jednostavno pretraživanje na webu pružit će vam sve potrebne informacije. Dobra ideja je grupirati one sa sličnim potrebama za navodnjavanjem kako bi lakše zapamtili koliko vode trebaju.

image
VISUALSPACE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Pomaknite ih u bolji položaj

Osim ako ove godine ne bude iznimno vrućih dana, sličnih prošlogodišnjim, većini sobnih biljaka svakako će dobro doći malo sunca. Obavezno saznajte njihove specifične potrebe prije nego što ih stavite na izravnu sunčevu svjetlost i zaboravite na njih, što bi moglo rezultirati sprženim lišćem.

Biljke variraju od pune sjene, poput paprati, do puno sunca, što uključuje višegodišnje začinsko bilje i stolisnik. Upoznajte njihove potrebe jer žestoko podnevno sunce možda neće odgovarati svim vašim vrstama.

Ako se živa podigne, dobro je dati većini biljaka zaklon i držati ih u sjeni osim ujutro i navečer.

image
ANASTASIIA YANISHEVSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Presadite i razmnožite

Ako korijenje biljke počinje kružiti oko ruba posude, vrijeme je da im date novi dom kako bi imale više prostora za rast.

Možete upotrijebiti oštar nož da ih podrežete, ali često je veća posuda najbolje rješenje da sobna biljka bude lijepa i zdrava.

Također je vrijedno provjeriti ima li novih stabljika i podijeliti nove biljke u zasebne posude, što nije samo dobro za njihovo zdravlje, već je odličan način da iz postojećih dobijete nove biljke.

image
ANDRESR/GETTY IMAGES

5. Cvjetovi i listovi

Obrežite sve mrtve dijelove biljka kako bi potaknuli novi rast. Ako se ovaj posao ne obavite, smeđe lišće koje vene moglo bi uništiti vizualni dojam vaših sobnih biljaka. Ovo također pomaže u sprječavanju da biljke pokupe bolesti i održava ih zdravim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:42