Važna rezidba

Pet vrtnih biljaka koje je potrebno orezati zimi. Ovo su najbolji načini kako ih orezati

 OLGAPONOMARENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Stručnjak za vrtlarstvo podijelio je pet vrtnih biljaka koje je "neophodno" orezati upravo sada kako bi održale svoje zdravlje

Orezivanje se provodi iz raznih razloga – za poticanje većih uroda, dobar početak novoposađenog drveća i grmlja, poticanje cvatnje, oblikovanje biljaka, uklanjanje bolesnog drva i poticanje bujnosti. Uz nekoliko iznimaka, svi ovi poslovi mogu se obavljati zimi, kada gole stabljike znatno olakšavaju posao oblikovanja grmova i uočavanje bolesnog rasta. Andy Tait, stručnjak za vrtlarstvo u True Green Nursery, otkriva kojih pet vrtnih biljaka treba orezati zimi i kako.

Rezidba je važna za održavanje zdravlja vaših biljaka i osiguravanje da proizvode obilno cvjetanje tijekom sezone rasta.

image
JAEBONG HWANG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. FORZICIJA

Forzicija može biti pravo bogatstvo za vrt. Cvate u rano proljeće i oživljava vrt sunčevim zrakama žute boje, ako se pravilno orezuje,

"Forzicije treba orezivati zimi dok miruju. Međutim, važno je napomenuti da biljka neće dati cvjetove u prvo proljeće nakon oštre rezidbe. Da biste to učinili, odrežite sve stare drvenaste stabljike za otprilike jednu trećinu kako biste potaknuli novi rast za sljedeću sezonu. To će također spriječiti zagušenje grma i poboljšati cirkulaciju zraka, smanjujući rizik od bolesti", savjetuje Andy.

image
BOGDAN KURYLO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Suručica (Spirea)

Prekrasan grm suručice ima dugotrajno cvjetanje i vrlo je popularan u kućnim vrtovima. Uklapa se u gotovo svaki krajolik i pruža obilje zelenila i cvijeća u proljetnim i ljetnim mjesecima.

"Rezidba će pomoći u promicanju kompaktnijeg rasta i potaknuti cvjetanje. Za obrezivanje prvo odrežite sve mrtve ili bolesne stabljike, a zatim skratite preostale grane za jednu trećinu njihove duljine”, savjetuje.

image
OOYOO/GETTY IMAGES

3. HORTENZIJA

Tajna sretnog, zdravog cvata hortenzije leži u tome hoće li se ili kada orezati. Naravno, ima mnogo toga za reći o gnojidbi i osiguravanju pravog položaja. Međutim, ti će napori biti uzaludni ako vrtlari ne orezuju hortenziju pravilno.

“Orežite svoje hortenzije zimi dok miruju. Započnite s uklanjanjem svih mrtvih, oštećenih ili bolesnih stabljika. Zatim skratite preostale duže grane za jednu trećinu njihove duljine”, savjetuje Andy.

Ovo se odnosi na hortenzije koje cvjetaju na novom drvu. Rezidba potiče novi, snažan rast, koji osigurava cvjetanje sljedeće sezone.

image
AL-TRAVELPICTURE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. WEIGELA

Obrezivanje weigele pomlađuje biljku i pomaže u promicanju zapanjujućeg cvata tijekom proljeća, kao i veličanstvenog zelenog lišća tijekom ostatka vegetacijske sezone.

Biljni guru je rekao: "Neophodno je orezati weigelu zimi kako bi bila zdrava i kako bi obilno cvjetala."

Andy je uputio vrtlare da prvo izrežu sve mrtve, oštećene ili bolesne stabljike, a zatim uklone sve stare drvenaste izrasline iz podnožja grma, te dodao kako biste potaknuli grmoliki rast, skratite preostale grane za jednu trećinu njihove duljine.

image
GWI/GEORGIANNA LANE/GARDEN WORLD IMAGES/PROFIMEDIA/GWI/GEORGIANNA LANE/GARDEN WORLD IMAGES/PROFIMEDIA

5. KLEMATIS (KRALJICA PENJAČICA)

Klematis je potrebno redovito orezivati kako bi se spriječilo da postane zapetljana masa stabljika.

Bez obrezivanja biljka će postati gola pri dnu, sa svim cvjetovima visoko na biljci. Redovita rezidba potiče snažan rast i cvjetanje te održava biljku unutar granica.

Slično prethodnim spomenutim biljkama, Andy je objasnio da njihovo orezivanje treba započeti uklanjanjem mrtvih, oštećenih ili bolesnih stabljika, a zatim odrežite preostale stabljike na par zdravih pupova tik iznad tla. To će potaknuti novi rast i obilno cvjetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 15:08