Na Bundeku

Počinje 57. Floraart, najveća cvjetna izložba u ovom dijelu Europe

 Ivan Marinković
Tijekom četiri dana, od 18. svibnja do 21. svibnja (nedjelja), na poznatom hortikulturalnom događaju predstavit će se više od 170 domaćih i stranih izlagača

I ovog proljeća Bundek će postati najraskošnija cvjetna oaza. "Floaart ", zaštitni znak Zagreba koji na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine očekuje nas od 18. do 21. svibnja na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru Bundeka od 300 tisuća četvornih metara. Na prigodnoj svečanosti u 11 sati izložbu će otvoriti gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Tijekom četiri dana, do nedjelje, 21. svibnja, na najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, u organizaciji Podružnice Zrinjevac, predstavit će se više od 170 domaćih i stranih izlagača.

"Floraart" je prepoznat u Europi i šire te događaj svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije pa će se tako na izložbi predstaviti najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirati nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji. Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine organiziraju se zanimljiva predavanja i radionice, atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista i Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade očekuju i izlagače koji se kandidiraju za najljepši izložbeni prostor.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Vanjski izložbeni prostori omogućuju raznolikost u oblikovanju cvjetnjaka, ali i cvjetnih instalacija koje su isprojektirali Danijela Barišić, Vanja Bakarčić Guzmić, Martita Burić Teskera i Ivan Žigman, a postavili vrijedni radnici podružnice Zrinjevac, službe urbanog zelenila i izvođenja projekata krajobraznog uređenja kao i službe za proizvodnju bilja i kompostiranje uz vodstvo Igora Vidičeka.Očekuje nas i prezentacija dendrološkog i ostalih materijala, a na zapadnom i istočnom prostoru parka Bundek organizirat će se bogata prodaja kaktusa, trajnica, raznolikog asortimana biljnog materijala i ostalih proizvoda po pristupačnim cijenama. Biljni materijal proizveli su vrtlari Podružnice Zrinjevac na lokacijama stakleničko - plastenička proizvodnja Remetinečka cesta 15, rasadnik Jankomir i rasadnik Markuševac.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

-Ove godine posebnost izložbe bit će u tome što su projektanti Zrinjevca ispričali novu priču na vanjskom dijelu izložbe, dakle Floraart smo izvukli na prostore parka Bundeka. Novo je i to što na šetnici ovaj put neće biti nikakve prodaje, tako da ljudi mogu slobodno šetati i razgledavati cvjetne instalacije - rekla je potpredsjednica Izvršnog odbora Floraarta, Natalija Vidučić.

Izlagače biljnog materijala ocjenjivat će komisija i to u tri kategorije: biljni materijal – proizvodnja, kreativnost prikaza proizvodnog programa i cvjetne/prostorne instalacije.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Organizatori "Floraarta" od samih se početaka trude na mlađe naraštaje prenijeti odgovoran odnos prema prirodi i okolišu. Naime, jedan od temeljnih ciljeva izložbe upravo je edukacija, pa će najmlađi uživati u Floragradu uz čitanje priča, dječje predstave, zabavne radionice i sadnju cvijeća.

image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković
image
Ivan Marinković

Goethe je rekao "Cvijeće su prekrasni hijeroglifi prirode kojima nam govori koliko nas voli" pa stoga iskoristite blagodati prirodnog okruženja, pronađite svoj omiljen kutak, opustite se i okupajte dušu zvukovima i mirisima prirode. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:15