DJELUJTE NA VRIJEME

Pojavile su vam se crne pjege na ružama? Evo kako ih spriječiti i liječiti

 /SHUTTERSTOCK
Iako ne postoji lijek za zaraženo lišće, crna pjegavost se može spriječiti

Crna pjege na listovima su gljivična bolest (Diplocarpon rosae) koja pogađa ruže. Gljivica se razvija kao crne pjege na lišću, što na kraju uzrokuje da lišće požuti i opadne. Osim što izgleda ružno, može ozbiljno oslabiti biljku ruže.

Kako prepoznati oboljenje?

Crne pjege izgledat će poput okruglih crnih mrlja na lišću. Obično se javljaju na gornjoj strani lišća, ali se može razviti i na donjoj strani. Vanjski rubovi crnih krugova su neravni i obično su okruženi prstenom žute boje.

Pjege obično počinju na donjim listovima i kreću se prema gore. Mogu se pojaviti već kad se listovi prvi put razmotaju, a te se mrlje mogu povećati i na kraju spojiti. Zahvaćeno lišće često otpada s biljaka, a ako se ne kontrolira, cijela biljka može uvenuti. Gubitak lišća smanjuje sposobnost biljke da fotosintezira hranu, slabeći grm i uzrokujući pad proizvodnje ruža.

Gljivice također mogu zaraziti mlade izdanke, uzrokujući tamnoljubičaste ili crne mjehuriće na izdancima, a čak i na cvjetovima mogu biti crvene mrlje.

image
/SHUTTERSTOCK

Što uzrokuje crne mrlje na ružama?

Spore gljivica koje uzrokuju pojavljivanje crne pjegavosti raspršuju se prskanjem vode od kiše i zalijevanja, kao i vjetrom koji također prenosi spore. Ako se ne kontrolira, vaše će ruže stalno dobivati crne mrlje.

Životni ciklus crne pjegavosti

Iako ne postoji lijek za zaraženo lišće, crna pjegavost se može spriječiti. Postojeće spore prezimljuju na zaraženom otpalom lišću i stabljikama, čekajući povoljne uvjete. Spore klijaju u proljeće i moraju biti neprekidno vlažne sedam sati prije nego što dođe do klijanja. Spore razvijaju plodna tijela, nazvana acervuli, u crnim lezijama. One proizvode spore koje prskaju na novo tkivo, šireći bolest.

Omogućite biljci idealne uvjete za rast

Ruže preferiraju sunčano mjesto s dobro drenirajućim tlom i redovitim, tjednim zalijevanjem. Posadite ruže na mjesto gdje su izložene jutarnjem suncu koje pomaže isušivanju vlage iz lišća. Puno, cjelodnevno sunce je najbolje.

Dobar protok zraka

Omogućite dobru cirkulaciju zraka oko i kroz biljke ruža. Ne sadite svoje ruže preblizu drugim biljkama. Podrežite kako biste otvorili prostore između izdanaka, ako biljka postane pregusta i zrak ne može proći. Omogućujući dobru cirkulaciju zraka i osiguravajući da se štapovi ne križaju, crna pjegavost će se teže širiti.

Pravilno zalijevanje

Izbjegavajte zalijevanje lišća. Ne možete puno učiniti protiv kiše, ali izbjegavajte prskalice i usmjerite vodu izravno na korijenje biljke.

image
/SHUTTERSTOCK

Orezivanje

Odrezati ruže s crnim mrljama. Uklonite sve zaražene listove i uvijek napravite temeljito čišćenje. Uklonite i zbrinite preostalo lišće kada obavljate orezivanje ruža u mirovanju u kasnu zimu/rano proljeće. Spore mogu ostati na lišću i stabljikama i mogu se ponovno zaraziti kad god su uvjeti povoljni. U roku od 10 dana od prvih simptoma, bolest se već počela širiti. Spore se šire vodom. Odrežite sve izdanke koji pokazuju znakove infekcije. Orežite 15 do 20 centimatara ispod infekcije i orežite samo po suhom vremenu. Između rezova dezinficirajte škare 10-postotnom otopinom izbjeljivača ili alkoholom. Bacite zaraženo lišće i stabljike – nemojte ih kompostirati jer spore mogu ponovno zaraziti biljke. Obavezno počistite i otpalo lišće te ga pravilno zbrinite.

Malčiranje

Nanesite debeli sloj malča oko baze biljke. Malč sprječava prskanje zemlje po biljci, a ako su spore prisutne u tlu, spriječit će širenje crnih pjega na ružama. Uvjerite se da malč ne sadrži trulo drvo, budući da se artiljerijske gljivice mogu razviti u vlažnom okruženju.

Sprejevi za liječenje i prevenciju

Postoje komercijalna i domaća, DIY rješenja koja možete upotrijebiti da pokušate spriječiti širenje crnih pjega. Liječenje može biti dugotrajno; to je dosadan problem koji se može samo usporiti jer ništa ne može uništiti crne mrlje na ružama. I, nakon što ste tretirali biljku, morate tjedno prskati biljke počevši od ranog proljeća, kao i nakon jake kiše, kako se crna pjegavost ne bi ponovno pojavila. Poprskajte cijelu biljku, uključujući gornji i donji dio lišća, kao i stabljike.

image
/SHUTTERSTOCK

Kućni lijekovi za crne mrlje na ružama

Soda bikarbona u spreju: Otopite 1 čajnu žličicu sode bikarbone u 1 litru tople vode. Dodajte do 1 čajnu žličicu tekućeg deterdženta. Temeljito poprskajte lišće. Ova mješavina djeluje preventivno. Također nudi određenu zaštitu od pepelnice.

Ocat: Ovaj recept na bazi octa može biti učinkovit i siguran za sve vrste problema s ružama, uključujući crne mrlje. Pomiješajte žlicu bijelog destiliranog octa s jednom šalicom vode, 1 i 1/2 žlicom sode bikarbone, žlicom sredstva za pranje posuđa i žlicom biljnog ulja. Dodajte tu mješavinu u galon vode, poprskajte je po lišću ruže i ponovno nanesite mješavinu svaki tjedan do 10 dana, osobito nakon kišne oluje.

Mlijeko: Još jedan lijek koji možete isprobati je mješavina spreja od jednog dijela mlijeka i dva dijela vode koja se nanosi tjedno za kontrolu crnih mrlja. Ovo ne može uništiti spore, ali može usporiti širenje tako da možete riješiti problem.

Vodikov peroksid: Postoje izvještaji da prskanje mješavine 1 žlice vodikovog peroksida (3 posto koncentracije) i 1 šalice vode djeluje i na crne mrlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:01