vrtlarske tajne

Pokraj rajčice posadite ovu biljku i urod će biti nikad bogatiji, dok papriku treba ‘držati‘ što dalje. Evo zašto!

 IDREES MOHAMMED/AFP

Biljka koju ćete pronaći u gotovo svakom povrtnjaku je rajčica. Relativno se lako uzgaja i daje velike, crvene, sočne plodove. No, kako bi uzgoj bio što uspješniji, dobro je znati neke provjerene, vrtlarske trikove. Primjerice, što saditi, a što ne saditi pokraj rajčice. Vrtlari otkrivaju kako su rajčice i bosiljak odlična kombinacija za posaditi jedno kraj drugoga. Bosiljak tjera štetnike koji napadaju rajčicu i povećava urod rajčice.

-Uz svaku presadnicu rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Ako redovito berete vrhove bosiljka, on će se razgranati i dati aromatičnije listove te neće prije vremena procvjetati - tvrde iskusni vrtlari.

image
/SHUTTERSTOCK

Prema iskustvima biovrtlara, neven djeluje i kao prirodna zaštita rajčice i poboljšava njen urod. Neven je i ljekovita biljka. Dobar susjed rajčici je češnjak koji tjera crvenog pauka (koprivinu grinju).

Uz rajčice dobro je posaditi niski grah ili crni azuki grah jer mahunarke fiksiraju dušik u tlu i stavljaju ga na raspolaganje korijenu rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo. No uz rajčicu ne treba saditi visoki grah i grašak jer se oko nje mogu zapetljati i ugušiti je.

image
/SHUTTERSTOCK

Ono što nikako ne smijete saditi uz rajčicu su krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine iz njihovog korijena negativno utječu na rast rajčice. Rajčice su osjetljive na slične bolesti kao krumpir i kukuruz, pa te biljke treba saditi na razmak. Rajčice ne treba saditi blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjive tvari iz tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:46