INSTAGRAM MANIJA

Pokušajte ne zavoljeti ovaj Instagram profil

Lako moguće da ste u bespućima Interneta “naletjeli“ na “Dnevnu dozu biljaka”, koncept koji je opčinio sve one koji imaju ili makar žele imati “green thumb“. Mi smo otišli korak dalje i doznali tko su dečki koji stoje iza trenutno najpopularnijeg amaterskog zelenog projekta u Hrvatskoj

Ljubitelji ste zelenila, a ujedno i vjerni korisnici Instagrama? Onda pretpostavljamo da vam nije promaknuo nov i genijalni projekt pod nazivom “Dnevna doza biljaka”. Predstavljen u vidu instagramskog profila, to je svjež i zanimljiv koncept koji je osmislio 25-godišnji dvojac u sastavu Tomislav Štrkalj i Leon Božić. Mladići koji su po struci grafički tehničar i novinar otkrili su nam kako je krenula njihova zelena priča.

- Biljke volim od malena: kaktuse i sukulente zavolio sam zbog mame koja ih uzgaja, a moja strina Srećka ima “green thumb” i “šesto čulo” za biljke pa su njih dvije svakako odigrale veliku ulogu u mojoj privrženosti sobnom bilju - otkriva nam Tomislav. Dodaje kako se njegova ljubav prema biljkama, iako prisutna od djetinjstva, intenzivnije razvijala posljednjih mjeseci i u konačnici, u suradnji s Leonom, rezultirala ovim super projektom. Moderna tehnologija, koja u naše domove unosi trendove brže nego ikada prije, nije zaobišla ni Tomislava i Leona pa su učestalo (ne)namjerno pratili instagramska zbivanja koja se dotiču “urban jungle” tematike. U posljednje vrijeme sasvim je očito da su sobne biljke postale neizostavni “stanari” svih modernih interijera i urbanih sredina. Svjesni da je na Zapadu taj divan trend uzeo maha mnogo više nego u našoj zemlji, ekipa projekta “Dnevna doza biljaka” odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i to promijeniti.

- Obojica imamo osobne Instagram profile, no profilu “Dnevna doza biljaka” od početka smo pristupili kao ozbiljnom projektu koji za cilj ima objavljivanje fotografija nama zanimljivih biljaka, okupljanje ljubitelja zelenila i istomišljenika, edukaciju, plan objava i budućih aktivnosti te, dakako, smjer u kojem želimo da DDB napreduje - govore nam mladi entuzijasti. Svojim pratiteljima redovito predstavljaju biljke za koje vjeruju da bi ih mogle zanimati - ponekad je riječ o svima znanim vrstama, a tu i tamo iznenade i egzotičnijim primjerima.

Kao i fotografije, svaka biljka u našoj kolekciji ima svoju priču. Na primjer, tri strelicije (Strelitzia reginae/Bird of paradise) u donjem lijevom kutu stigle su iz malog engleskog gradića Leyland kao uranjeni božićni poklon. Uskoro pišemo više o ovoj prekrasnoj biljci i njenom spektakularnom cvijetu. #dnevnadozabiljaka . . . . . #livingwithplants #houseplants #interiordesign #homeinspo #interiorinspo #shelfie #plantpower #plantlove #houseplantjournal #plantparenthood #greeninterior #greenliving #urbanjungle #urbanjunglebloggers #plantsmakepeoplehappy #therealhouseplantsofinstagram #houseplantclub #prickleandvine #pflanzenfreude #croatia #zagreb #crostagram #biljke #airplants #tillandsia #birdofparadise #strelitziareginae

A post shared by #dnevnadozabiljaka (@dnevnadozabiljaka) on

Neke poznatije biljke, primjerice Sansevieria trifasciata ili svekrvin jezik, doživljavaju svoj veliki comeback u dizajnu interijera zbog minimalizma i ljepote. Osim toga, i ekstremno je jednostavna za održavanje pa je super za početnike. Pisali smo o njoj jer ipak smo svi u nekom trenutku života imali doticaj s tom biljkom, ali smo isto tako pisali i o uzgoju ananasa i zračnim biljkama (airplants) roda Tillandsia koje i kod nas upravo doživljavaju veliku popularnost - ističu autori projekta.

Kako kažu, dobar odaziv postigli su i svojom “Share & Care” rubrikom kroz koju udomljuju biljke i potiču ljude da im se jave ako u svojim domovima imaju višak biljnih vrsta kojima treba pronaći novi dom. Uz spomenutu, pozornost privlače i rubrikom “Lov na biljke” u kojoj pratiteljima otkrivaju gdje mogu pronaći pojedine biljne vrste. Vrlo su ažurni i detaljni u odgovorima na sva pitanja, komentare i prijedloge, što čitatelji prepoznaju, a pozornost su im posvetila i značajna “zelena imena” poput Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu s kojima su ostvarili prijateljsku suradnju na koju su izuzetno ponosni. - Iz prve ruke primjećujemo i vidimo vijesti, zanimljivosti i znanja stručnjaka iz Botaničkog vrta pa ih prenosimo našim pratiteljima - ističu.

Uz spomenute aktivnosti, Tomislav i Leon ljubitelji su i DIY projekata pa čitateljima nerijetko otkrivaju trikove poput uzgajanja avokada iz koštice ili uzgoja biljke kave (Caffea arabica) u zatvorenoj staklenci. - Biljka u staklenci idealna je za sve one koji zaborave zaliti svoju biljku. Naime, ona sama stvara vlastitu ekosferu u kojoj si proizvodi kisik i zalijeva se kondenzacijom - otkriva Leon, naglašavajući da se ne namjeravaju zaustaviti samo na sobnom bilju.

#dnevnadozabiljaka + DIY plant in a jar tutorial. Već smo pisali o biljci kave (Coffea arabica), a danas pišemo o jednom super projektu: DIY ‘plant in a jar’. Ovako posađena biljka stvorit će svoju ekosferu pa je nećeš morati zalijevati. 1. Trebat će ti velika staklenka (+5L), teglica (mi smo se odlučili za terakotu) i Coffea arabica. 2. Izvadi biljku iz tegle u kojoj je kupljena i razdvoji je na dva manja dijela. 3. Dio posadi u novu teglu, stavi je u staklenku i zatvori je. 4. Drži je dalje od direktne sunčeve svjetlosti kako u staklenci ne bi postalo prevruće, a pripazi i na hladnoću. Tako posađena Caffea arabica stvara svoju ekosferu - sama proizvodi kisik, a zalijeva se kondenzacijom. Uspješan ‘plant in a jar’ projekt može poživjeti do 12 mjeseci i duže. Moguće je i da neće poživjeti tako dugo, ali bez obzira na to, ovo je jako zanimljiv projekt o kojem ćemo još pisati. Ako te zanima gdje možeš nabaviti potreban materijal ili želiš još uputa, javi nam se u DM. Naša biljka posađena je 10.3.2018. u 13:48 - stay tuned!

A post shared by #dnevnadozabiljaka (@dnevnadozabiljaka) on

- Najnoviji DIY projekt nam je uzgajanje začinskog bilja i povrća na balkonu, što ćemo tek predstaviti u nadolazećim mjesecima. Naša želja i glavni cilj je zabava: nužno je voljeti i pronalaziti sreću u onome što radiš u slobodno vrijeme, pa sve istomišljenike i zaljubljenike u floru pozivamo da nas prate kako bi vidjeli koliko uzbudljiva i ispunjavajuća briga o biljkama može biti - zaključuju dečki sa zelenom misijom, kojima se javiti možete putem Instagrama, Facebooka i e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Foto: Neja Markičević/ Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:19