DIY makeover za pet

Popravak kosilice stare čak 24 godine, lim nagrizen, motor se jedva drži. Trošak: stotinjak kuna

 Drago Havranek/CROPIX
Najjednostavnije rješenje? Stakloplastika. Trošak: stotinjak kuna. Iskustvo? Nije potrebno

Jedan od najčešćih razloga kupnje nove kosilice za travu je zahrđalo kućište na staroj kosilici, a puno rjeđe na primjer neisplativ popravak motora. Naravno, u tom slučaju se kosilica obično baca jer nema za kupiti novih kućišta. Moja motorna kosilica je stara 24 godine, odavno se isplatila, ali je lim zubom vremena bio izgrizen u tolikoj mjeri da se motor jedva držao da ne potone kroz kućište na travu. Sam motor marke Briggs & Stratton bio je u odličnom stanju i nije bilo proljeća da kosilica nakon zimskog sna nije upalila otprve. Jedini servis na ovoj kosilici u dva i pol desetljeća bila je promjena spužvastog filtera za zrak, gumene pumpice za upumpavanje goriva prije pokretanja, par čišćenja karburatora i zamjena ulja otprilike svakih par godina. Moram priznati, nakon toliko godina vjernosti čovjek nema srca baciti stroj u smeće, a nova kosilica tih karakteristika košta od dvije do tri tisuće kuna. Najjednostavnije rješenje popravka u ovom slučaju je stakloplastika, a možda i jedino jer se na ovako zahrđao lim ne može variti novi. Trošak popravka stakloplastikom je svega stotinjak kuna i svatko to i bez iskustva može odraditi sam. Inače, od stakloplastike se najčešće proizvode brodovi, a nju čine dvokomponentna poliesterska smola i tkanina od staklenih vlakana. Za popravak vam je potrebna manja količina materijala, koja se može nabaviti u većim trgovinama poput Bauhausu, Pevexa ili u trgovinama koje prodaju boje i lakove. Potrebna vam je jedna litra smole, mala bočica učvršćivača i do dva kvadratna metra tkanine. To će vas stajati oko 60 kuna. Poslije ovakve reparature dobit ćete vrlo čvrsto kućište i kosilicu za sljedećih deset godina.

image
Drago Havranek/CROPIX

Prvi je korak, naravno, skidanje svih dijelova kosilice i kompletno čišćenje stare hrđe rotacijskom brusilicom s grubljim brusnim papirom. Potrebno je skinuti i masnoću s cijele površine.

image
Drago Havranek/CROPIX

Nanesite kistom direktno na metal pripremljenu smolu te na nju položite prvi sloj tkanine koju ste izrezali u traku te kistom “tufkajte” po tkanini da smola probije platno koje je rijetko tkano. Zatim redom ponovite postupak, ali tako da sljedeća traka prekrije oko 5 cm onu prethodnu. Morate biti brzi da se smola ne stvrdne u posudi, a prije početka stvrdnjavanja ona se počinje pretvarati u gel - to je znak da imate još minutu do dvije. Staklenom tkaninom i smolom prekrijte sve površine u dva sloja.

Tkanina nije podatna za oštro presavijanje pa neka slobodno prijeđe rub koji centimetar. Nemojte brinuti ni ako ste prekrili rupe od vijaka, njih ćete morati nakon sušenja ponovno probušiti svrdlom za metal.

image
Drago Havranek/CROPIX

Poliesterska smola se miješa s oko 2% učvršćivača, ovisno o proizvođaču. Prije nego što dobro zamiješate smolu, narežite škarama staklenu tkaninu na trake širine 7-10 cm i dužine 20 cm. Poliesterska smola se počinje stvrdnjavati nakon 15 do 20 minuta i stoga nikako nemojte pripremiti čitavu litru smole, nego 250 ml. Od alata će vam trebati čvršći kist, može i stari istrošeni, gumene rukavice i, za pripremu smole, plastična posuda i drveni štapić ili stara kuhača. Sve radite na plastičnoj foliji da ne uništite pod i svakako na otvorenom mjestu.

image
Drago Havranek/CROPIX

Ovako stakloplastikom prekriveno tijelo kosilice neka se suši najmanje 24 sata, najbolje dva dana. Nakon sušenja ćete dobiti vrlo čvrsto, ojačano kućište kosilice. Rubove ili oštre dijelove pobrusite. Nakon toga je možete pošpricati temeljem za plastiku, kupuje se u sprej dozama, kao i završna boja po želji, što je trošak od oko 50 kuna. Na kraju slijedi vraćanje svih dijelova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:24