Ukrasne biljke

Popularna tehnika uzgoja zumbula i sunovrata u vodi: Cvijeće idealno za proljetnu sadnju

 Karolin Trägårdh
Postoje mnoge vrste koje se mogu koristiti za uređenje doma, a mi smo izdvojili lukovičasto cvijeće za proljetnu sadnju

Dok se u prošlosti lukovičasto cvijeće koristilo isključivo za sadnju u vrtnim ili ukrasnim gredicama, danas stoji rame uz rame sa sobnim biljkama, a potražnja za njima kao ukrasnim biljkama u domu je rastuća.

Ako razmišljate o kupnji obratite pažnju na nekoliko detalja.

KVALITETA LUKOVICA KOJE KUPUJETE

Lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s pljesni nikako ne treba kupovati. Kvalitetne lukovice su na pogled zdrave, čvrste i sa svih strana neoštećene.

IZBJEGAVAJTE PROŠLOSEZONSKE ZALIHE LUKOVICA

Lukovičasto bilje poput dalije sadi se na proljeće, pa ih je pametnije kupovati kad im je sezona.

PRIJE ODLASKA U DUĆAN INFORMIRAJTE SE O CVIJEĆU KOJE KUPUJETE

Neke vrste lukovičastog bilja ne mogu prezimiti naše kontinentalne zimske temperature, poput sparaxisa, frezije I drugih. Također lukovice odaberite da budu u skladu s mjestom gdje ćete ih posaditi.

LUKOVIČASTO CVIJEĆE ZA PROLJETNU SADNJU

• Ljiljan (Lilium) - voli sunčane pozicije i dobro drenirano tlo

• Ananas ljiljan (Eucomis) - podnosi sjenu i niske temperature

• Plamena zvijezda (Liatris) -preživjet će sušu iako voli vlažna dobro drenirana tla

• Afrički ljiljan (Agapanthus) - snažna trajnica za sunčane pozicije

TULIPAN U SVAKO DOBA GODINE

Od svega lukovičastog cvijeća, tulipan je najpristupačnija biljka na tržištu. Ne postoji cvjećarnica koja u ponudi nema tu jednostavnu i elegantnu biljku tijekom cijele godine. Postoji u bezbroj boja, a do danas je broj kultiviranih sorta nastalih križanjem narastao na nevjerojatnih 12 tisuća. Porijeklom je iz Male Azije i uzgaja se isključivo kao ukrasna biljka, a Nizozemska je najpoznatiji proizvođač tulipana

LUKOVICE U VRTU

Lukovice koje cvatu u proljeće sade se u jesen jer zahtijevaju neprekidni period niskih temperatura koje stimuliraju razvoj korijena. U vrtnim centrima tada je i najveći izbor različitih vrsta, no jesenski asortiman može se naći i u proljeće na njihovim policama po nešto povoljnijim cijenama.

UZGAJANJE ZUMBULA I SUNOVRATA U VODI

Tehnika uzgajanja lukovičastog cvijeća u vodi je jednostavna, no prvo za to treba nabaviti adekvatnu staklenu čašu koja će omogućiti da je lukovica iznad vode, odnosno da ne dodiruje tekućinu. Vaza s lukovicom mora se držati na hladnome mjestu do 10 °C bez pristupa Sunčeve svjetlosti sve dok dugačko korijenje ne ispuni staklenku, a iz lukovice naraste izbojak svijetlozelene boje i dužine do 7 cm. U tom se trenutku biljka stavlja u topliju prostoriju gdje se gornji zeleni dio prekriva papirnatom neprozirnom vrećicom sve dok je cvjetni pup rastom ne nadigne.

Staklenke s lukovičastim cvijećem možete postaviti na prozorsku klupicu, no ako želite da cvijet dulje traje, smjestite ih podalje od radijatora i direktne Sunčeve svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:09