PRIRODNI INSEKTICID

Posadite ovu biljku pored krumpira i nikada više nećete vidjeti krumpirovu zlaticu

 /SHUTTERSTOCK

Prolijeće je pravo vrijeme za sadnju lijepe kadife. Cvijet toplih boja potječe iz Meksika, a kod nas se uzgaja već desetljećima. Od lipnja pa do studenog, sitne glavice kadife u žutim, narančastim, crvenim i šarenim bojama ukrašavat će vaš vrt.. Kadifa ima intenzivan miris koji nije baš ugodan, ali i ne smeta našim osjetilima.

Ovaj cvijet također može poslužiti u svrhu narodne medicine. Naime, čaj od kadife će poslužiti kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma na maternici.

Postoje niske i visoke kadife. Visoke se uzgajaju u cvjećarstvu za pravljenje buketa, a niske za uređivanje balkona i vrtova. Kadifa uspijeva na skoro svakom zemljištu. Zahtijeva sunce i ako je redovno zalijevate ona će oformiti grm visine od 20 do 70 centimetara.

Kadife se samo oprašuju pa ako ste ih prošle godine imali u vrtu, ove godine će same iznići kada stigne proljeće. Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahtijeva specijalnu njegu. Potrebno je samo da je zalijevate i da redovno skidate uvenule cvjetove kako bi biljka napredovala.

Jedini neprijatelj ovog cvijeća je puž koji će je pojesti dok je u fazi razvoja. Stoga vodite računa da ovo cvijeće zaštiti od ovih napasnika. Kadifa je prirodni insekticid i s obzirom da od nje bježi krumpirova i kukuruzna zlatica, ovaj cvijet se sadi uz krumpir ili kukuruz. Zbog tog svojstva, kadifa se u narodu zove i smrdljivac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 06:08