Vrijedni savjeti

Posao u vrtu koji nikako ne radite u ožujku - umjesto toga ostavite do lipnja

 SONJA FILITZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ožujak je prvi mjesec proljeća i vrijeme proljetnih lukovica koje svojim živim bojama uljepšavaju vrtove diljem Hrvatske

Međutim, kada su u pitanju vrtlarski radovi u ožujku, zadatak koji svakako treba izbjegavati odnosi se upravo na proljetne lukovice. Ako ste u iskušenju da svoje proljetne lukovice malo podrežete i dovedete u red, nemojte, profesionalni vrtlari su protiv toga. Nemojte rezati ili vezati listove lukovica, već ih pustite da prirodno odumru jer će cvijet sljedeće godine niknuti upravo zahvaljujući fotosintezi lišća. Ostavite ih dok ne nestane i posljednji trag zelenila - što će biti u lipnju - a zatim ih uredite ili odrežite.

image
GARYSFRP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dakle, trebate pričekati najmanje šest tjedana nakon završetka cvatnje prije rezanja lukovica.

Potrebno je odrezati odumrlo lišće, a idealno bi bilo da ga uklonite tek kada požuti i liči na slamu. Sve dok lišće ne dobije ovakav izgled, trebali bi nastaviti zalijevati lukovice i hraniti ih kao obično.

Također nikako nemojte vezati lišće proljetnih biljaka. Listovi moraju biti izloženi sunčevoj svjetlosti kako bi mogli fotosintezirati. Vezati ih, uplesti u pletenice ili staviti ispod obližnjih biljaka nije nikako dobra ideja.

Ovisno o vrsti, lukovice se mogu saditi tijekom jeseni, proljeća i ljeta.

Brzina proljetnog rasta biljaka ovisi o vrsti, a narcise i tulipani najbolje uspjevaju.

image
JULIALOTOTSKAYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Narcise najbolje rastu u prostoru sa slobodnom drenažom, daleko od potpune sjene i od zidova okrenutih prema jugu. Narcise treba saditi na dvostruku dubinu lukovice - između 10 i 15 cm duboko.

Tulipane je najbolje saditi između listopada i studenog, a cvatu od ožujka do svibnja. Preferiraju puno sunca i treba ih saditi na razmak koji je najmanje dvaput veći od širine lukovice - na dubinu od dva ili tri puta visine lukovice.

Većinu tulipana najbolje je mijenjati svake godine jer je malo vjerojatno da će ponovno procvjetati nakon godinu dana.

image
ROBERT BUCHEL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Međutim, postoje neke sorte, poput Narcissus Actaea i Narcissus Carlton, koje ponovno cvjetaju svake godine.

Lukovice uspijevaju uz višenamjensko gnojivo koje treba primijeniti krajem veljače kako bi se potaknulo cvjetanje.

Za lukovice u posudama, savjetuje se korištenje tekuće hrane s visokim udjelom kalija, poput gnojiva za rajčice, od ranog proljeća do šest tjedana nakon cvatnje.

Što se tiče zalijevanja, sve lukovice trebaju dovoljno vode tijekom rasta i šest tjedana nakon cvatnje. Provjerite posude kako biste bili sigurni da se neće osušiti tijekom razdoblja rasta - kompost bi trebao biti vlažan, ali ne mokar na dodir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:13