Zaljubljeni u pčele

Posjetili smo obitelj Anušić kod Kašine: “Pčele su nam potpuno promijenile život”

 DARKO TOMAS/CROPIX
Obitelj Anušić kod Kašine se pčelarstvom, kako kažu supružnici Slavica i Luka, počela baviti sasvim slučajno

Kupnjom kuće s velikim dvorištem i preseljenjem iz Sesvetskog Kraljevca okrenuli su se vrtlarstvu i samodostatnosti kad je u pitanju hrana. Njihov povrtnjak omogućava im hranu za cijelu godinu, a drže i nekoliko kokica i purica. Planiraju uzeti i nekoliko ovca.

image

Supružnici Slavica i Luka

DARKO TOMAS/CROPIX

Luka je razmišljao čime bi se još mogao baviti u slobodno vrijeme, a budući da je njihov stariji sin u to vrijeme pomagao prijatelju pčelaru u svakodnevnim poslovima oko pčela, dobio je jednu košnicu. Stoga je odluka bila posve logična.

- Tu prvu košnicu imali smo jednu godinu. Kažu da je običaj da vam prijatelj pčelar, ako ga imate, pokloni košnicu za početak. Tako smo dobili još tri košnice i krenuli - kažu, dodajući kako su ih postavili na lokaciji koju dijele s još dva prijatelja pčelara, od kojih je jedan ujedno i Lukin mentor. U cijelom je pčelinjaku 80-ak LR košnica, a njihovih je 40-ak.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Luka i Slavica počeli su se baviti pčelarstvom prije nekoliko godina, a proizvode med prvenstveno za svoje potrebe. Dio prodaju kako bi pokrili troškove

image
DARKO TOMAS/CROPIX
image
DARKO TOMAS/CROPIX

Iza njih su tri godine pčelarstva, Luka je u međuvremenu položio tečaj, a proizvode med prvenstveno za svoje potrebe. Dio prodaju kako bi podmirili troškove uzgoja i proizvodnje. Slavica je po struci slastičarka, pa je počela raditi i čokomed.

Njihov se pčelinjak nalazi usred prirode, na brežuljku s kojeg puca pogled na Zagreb. Kontejner zasad koriste kao spremište za alat i ostalu potrebnu opremu.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Luka nam priča kako već u veljači počinje obilaziti pčelinjak, prihranjuje pčele i priprema ih za doba najveće cvatnje. Prvo na livadama, slijedi bagrem koji ima najmedonosniji cvijet, pa kesten... Ali sve, naravno, ovisi o vremenskim uvjetima.

- Pčele su promijenile naš život, svi naši razgovori i slobodno vrijeme, nakon naših redovnih poslova, podređeni su njima. Zaljubili smo se u pčelarstvo, opušta nas, iako je na početku trebalo sve naučiti i svladati. Ali, i dalje učimo, prijatelji nam pokazuju svoje metode... - kažu.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Lukin mentor Marko Karlogan, kojemu je pčelarstvo cijeli život hobi uz redovan posao, u mirovini se više posvećuje pčelama, a ima pčelinjake na više lokacija. Zanima nas koliko se može privrijediti od pčelarstva. Prema njegovoj računici, 200 košnica u najlošijoj godini može donijeti barem tonu i pol meda, što u maloprodaji može biti 70 do 80 tisuća kuna.

Odlazimo puni dojmova, ali i uz pokoji ubod. Srećom, nismo alergični.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:35