Ocean Plastic Pots

Posude za biljke napravljene od otpada s plaža, odbačenih užadi i ribarskih mreža

 Ocean plastic pots
Same posude, iako su izdržljive i napravljene da traju, također se mogu ponovno reciklirati, stvarajući kružno gospodarstvo

Procjenjuje se da 8 milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima, što je zastrašujuća količina. Stoga je jedan domišljati Škot odlučio napravti Ocean Plastic Pots. Radi se o proizvodu je nadahnut strašću i odlučnošću Allyja Mitchella da pomogne preokrenuti na dobro tu trenutnu situaciju koja se tiče velike količine plastike pronađene u našim morima i koja uzrokuje ozbiljnu štetu budućnosti našeg planeta.

image
Ocean plastic pots

Kao komercijalni ronilac koji je radio diljem svijeta od Obale Bjelokosti do Singapura i Europe, Ally je iz prve ruke iskusio štetan utjecaj koji plastični otpad ima na naše oceane i morski život.

image
Ocean plastic pots
image
Ocean plastic pots

U prosincu 2019. kit se nasukao na plažu Luskentyre na otoku Harris. U njemu je bilo 100 kg užeta, ribarska mreža i plastični ostaci. Tri mjeseca kasnije Ally se našao u situaciji kako kao ronilac radi na spašavanju teretnog broda MV Kaami. Brod je prevozio 1937 tona paletiziranog goriva dobivenog iz otpada (isjeckana plastika) za spaljivanje. Udario je u greben samo 20 km od iste plaže na koju se bio nasukao i kit. Susret s ovim poslom bio je pokretač ideje za Ocean Plastic Pots.

image
Ocean plastic pots

Allyja se jako dojmilo ronjenje u velikoj količini otpada i uvid u utjecaj plastičnog otpada na naš morski život. Naučio je neke osnovne proizvodne tehnike i počeo izrađivati posude za biljke od plastike koju je pokupio s plaže, kao i odbačenih užadi i ribarske mreže. Sve je to radio iz svog doma u Glasgowu.

image
Ocean plastic pots

Same posude, iako su izdržljive i napravljene da traju, također se mogu ponovno reciklirati, stvarajući kružno gospodarstvo. Osam mjeseci kasnije otac dvoje djece prešao je put od samostalne izrade malih posuda i njihove prodaje na lokalnoj tržnici hrane u Edinburghu do potrage za suradnikom proizvođačem u Škotskoj tako da može proizvoditi veće posude i u mnogo većoj mjeri kako bi zadovoljio potražnju.

image
Ocean plastic pots

Osim što su od recikliranog otpada, ove simpatične posude također izgledaju jako lijepo pa nije ni čudno da je potražnja za njima toliko porasla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:09