Prirodno i ekološko

Pošumljavanje Grubišnog Polja: Dignuli dron i "bombama" sijali šumu Grubišnim poljem

project-o2.org
 Projekt O2
Projekt O2 kroz razvoj prve autonomne flote dronova za pošumljavanje želi pridonijeti očuvanju ekosustava u Hrvatskoj i svijetu

Seed Bombs samoklijajući su paketi sjemenki stabala i pratećeg bilja, a prvi takav projekt u Hrvatskoj pokrenuli su Dušan Jelić i Goran Ladišić.

Na Svjetski dan Ozona, 16. rujna održana je velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice, u organizaciji hrvatskog Projekta O2.

Ovo je prva akcija pošumljavanja u Hrvatskoj na ovaj način. U akciji pošumljavanja koristio se proizvod Seed Bombs - samoklijajući paketići sjemena drveta u kojima se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka.

image
Projekt O2

BORBA PROTIV CO2

Projekt O2 pokrenuli su zaljubljenici u prirodu i ekologiju dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić u želji zaustavljanja negativnih trendova uništavanja šuma te ispuštanja stakleničkih plinova. Vođeni tom idejom, osmislili su prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta i pošumljavanje koja će reducirati pretjeranu emisiju ugljikovog dioksida (CO2), odnosno stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene. U akciji pošumljavanja Grubišnog Polja koristio se proizvod Seed Bombs. Radi se o samoklijajućim paketićima sjemena drveta koji se automatski izbacuju iz zraka pomoću drona, u cilju efikasnijeg pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja.

image
Projekt O2
image
Projekt O2

"Važno je naglasiti kako se u sjemenskim bombicama Seed Bombsa, uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Naime, za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Nadalje, velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju i u drugim živim bićima). Prema tome, uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m² obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla. Projekt O2 donosi inovacije na području biotehnologije i sektora šumarstva, kroz razvoj prve autonomne flote dronova za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava. Inovativna i patentirana formula za izradu zaštitnih sjemenskih bombica garantira visoku učinkovitost klijanja sadnica iz sjemenskog materijala, te potpomaže njihov brz razvoj u prvim godinama života", izjavio je Goran Ladišić iz Projekta O2.

image
Projekt O2

I GRAWE je sa zaposlenicima, volonterima i novinarima sudjelovao u velikoj akciji pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice tj. drona.

Kako bi osvijestili važnost očuvanja prirode, odlučili su se pridružiti hrvatskom Projektu O2, i s inicijatorom projekta tvrtkom Magic Forest d.o.o, proveli su ovu akciju na svjetski dan Ozona.

Cilj je poticanje osobne ekološke aktivnosti i osvještavanje potrebe zaštite šuma kroz društveno potaknutu sadnju stabala.

image
Projekt O2

ODGOVORNOST PREMA PRIRODI

Inicijativu je podržao i gradonačelnik Grubišnog Polja, Zlatko Mađeruh, koji je sa svojim timom ustupio odgovarajuću lokaciju pošumljavanja. "Jako nam je drago što smo dio ovakve hvalevrijedne akcije za koju se nadamo da će biti uspješna, ali prije svega da će potaknuti svakog pojedinca na razmišljanje o vlastitoj ekološkoj odgovornosti.

Naše šume i eko sustavi, prirodna su bogatstva i na nama je da o njima brinemo kako bi svojoj djeci u naslijeđe mogli ostaviti zdravu okolinu," izjavio je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

image
Projekt O2

Inicijativi pošumljavanja pridružili su se i učenici Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja, kao i brojni zaposlenici GRAWE, sami stanovnici Grubišnog Polja, novinari te volonteri. Cijela akcija pošumljavanja ne bi se mogla odviti bez Milana Domazeta i Ivana Vidakovića iz AIR RMLD čijim dronom je pošumljavanje i obavljeno, kao ni bez Ljubomira Lokina iz 3D Tech koji je izradio bacač za sjeme.

Ljubomir je inače prvi čovjek na svijetu koji je napravio 3D print zubala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:23