njegovo visočanstvo

Poznati hrvatski cvjećari savjetuju koje cvijeće i u kakvom aranžmanu pokloniti za savršen buket

 Berislava Picek/ CROPIX
Inspirirajte se idejama poznatih hrvatskih cvjećara za prigode koje su i ovoj pandemiji razlog za veselje i slavlje

Darivanje cvijeća, posebno buketa jedna je od najljepših gesti. Ono nije trajan dar i poziva na uživanje u trenutku. Upravo su proljetni i ljetni buketi, kada se može najviše uživati u rapsodiji boja i mnoštvu dostupnog cvijeća, najatraktivniji. Poznate zagrebačke cvjećare i vlasnike koncept storea i cvjetnih galerija zamolili smo da nam slože idealan buket za poklon u nekoliko prigoda - buket za mamu/nedjeljni ručak, buket za rođenje djeteta, buket za samu sebe/za lijepi dom, buket za promociju/diplomu te jedan neobičan - buket za muškarca. Ogoljene od raskošnih papira stavili smo ih na pozornicu kao da su glumci u kazalištu...

image
Berislava Picek/ CROPIX

BUKET ZA MUŠKARCA

Prekrasan buket zagasitih boja napravljen je kao poklon muškarcu koji voli cvijeće. Spoj je crocozmia, gipsofila, perunika, tulipana, frezija, anemona te limoniuma...a posebni akcent daje plavičasti agapanthus. Buketi za poklon muškarcu su rijetkost, ali sve više suvremenih muškaraca ne zazire od njih. Mogu biti poklon za godišnjicu braka, od supruge suprugu, poklon muškarcu koji otvara svoju izložbu, za promociju knjige i slične prigode. “Od sezonskog je cvijeća ali u tonovima koji oni više vole”, kaže Boška Bahtijarević, vlasnica concept storea Tvoje, autorica ovog neobičnog buketa. (@ tvoje.hr)

image
Berislava Picek/ CROPIX

BUKET ZA ROĐENJE DJETETA

Aranžman od domaćih ranunkula i anemona, viburnuma, bijelo, kremastih puder tonova s zelenim akcentima. U Lela Designu u bukete za ovakve prigode vole dodati i grančicu masline, koja se podrazumijeva kao znak plodnosti, a ima tu i mladih grančica komorača, te grančica šumskih crnih bobica koje doprinose kontrastu. “ Anemone su lijepe, nježne, volim ih dodati jer imaju kuglice, kao oči male djece. Najvažnije je da ovakav buket bude nježan. Naši su buketi uvijek od sezonskog i uglavnom od domaćeg cvijeća, nikad nisu isti samo je razina kvalitete ista”, kaže Mirela Lela Miškić, autorica buketa.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BUKET ZA SEBE/ZA LIJEPI DOM

Proljetna kreacija u kojoj ima grana breskve, cvijetove ranunkule, tulipana, anemone, stabiose idelnan je poklon za semu sebe. Buket odiše svježinom i asocijacijama na proljeće. Za ukras je tu gušće perje u zlatnoj boji, koje daje i dozu svećanosti. Mnogo žena kupuje cvijeće za sebe, odnosno za dom za lijepši ugođaj, ponekad samo jedan ili tri cvijeta, nekad manje bukete, neke gospođe to rade na tjednoj bazi. Kada se tome pridoda posebna prigoda u domu ili blagdani, buketi budu i veći. Ovaj je nastao u concept storeu Tvoje.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BUKET ZA PROMOCIJU/DIPLOMU

Raskošan buket sadrži u bazi hortenzije, potom tulipane, ranunkule, pokoju ružu, grane voćke...

“To je svečani čin važne životne prigode i oni koji poklanjaju buket za dipomu, promociju žele da primateljica dobije dojam koji ima “wow” efekt. To nije buket za svakidašnju prigodu. Kako je većinom za mlade osobe obično ih kreiram u pastelnim tonovima i da su kompozicijski jači, te nastojim, koliko je moguće, doznati neke detalje za stvaranje osobnog buketa”, kaže Renata Lovrenčić, vlasnica cvjetne galerije RL.

image
Berislava Picek/ CROPIX

BUKET ZA MAMU/NEDJELJNI RUČAK

Odlazak na nedjeljni ručak majci, baki ili na manje obiteljsko okupljanje bilo bi poželjno da ide uz znak pažnje, nekad simboličan cvijet, nekad malo konkretniji buket. Uvijek je dobro pokazati onome koji se za nas potrudio da to vidimo i cijenimo. Ovo je idelan sezonski buket za svakodnevnu prigodu, kao što je odlazak u goste. U ovom buketu ima tulipana, frezija, ranunkule i mini ruža. “To je veseli, šareni, svježi i lepšavi buket za izmamiti osmijeh na lice najdražoj mami. Važno je da razveseli...”, kaže Dunja Ujević, vlasnica Cvjetne galerije Dunja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 14:01