Ima lijeka

Poznati vrtlar Monty Don podijelio je jednostavan trik za pretvaranje zelenih rajčica u crvene u tren oka

 /SHUTTERSTOCK
Kako se bliži kraj vegetacijske sezone, možda će vam ostati malo rajčica koje još nisu zrele. Ali ne brinite, ove biljke nisu izgubljene
Kako se bliži kraj vegetacijske sezone, možda će vam ostati malo rajčica koje još nisu zrele. Ali ne brinite, ove biljke nisu izgubljene

Zelene rajčice mogu sazrijevati u zatvorenom prostoru sve dok se drže na sobnoj temperaturi. Rajčice počinju proces sazrijevanja na stabljici i nastavljaju sazrijevati nakon što su ubrane jer proizvode plin koji se zove etilen. Plin etilen proizvodi mnogo voća i povrća (uključujući banane i avokado) i pomaže u procesu sazrijevanja. Zapravo, komercijalni uzgajivači rajčica obično beru dok su još nedovoljno zrele jer će zelene rajčice nastaviti sazrijevati tijekom transporta.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada uzgajate i berete nedovoljno zrele rajčice koje ste sami uzgojili, tražite zelene plodove sa svjetlocrvenim mrljama na kraju cvata i rajčice koje su malo opuštene kada se stisnu.

Monty Don tvrdi da je sada vrijeme kada rajčice sazrijevaju. Međutim, ako ste otkrili da to nije slučaj s vašim rajčicama, stručnjak je podijelio način kako ih "sazreti" - a potrebna vam je samo banana.

“Rajčice najbolje sazrijevaju kada je temperatura između 26 i 30 stupnjeva, tako da je ovo ljeto bilo prevruće za mnoge od njih - posebno ako su rasle pod staklom, što je značilo da su mnoge ostale zelene mnogo dulje nego u hladnijem ljetu", objašnjava Monty.

image
/SHUTTERSTOCK

“Međutim, u rujnu vrućine prestaju i neizbježno svi ostajemo sa zelenim rajčicama koje nikada neće sazreti. Ali ako ih uberete, onda ih stavite u ladicu s bananom i one će sazreti i pocrvenjeti”, dodaje.

Zrele banane proizvode puno plina etilena i povećavaju vjerojatnost brzog dobivanja crvenih rajčica.

Još jedan način na koji možete pokušati sazreti svoje rajčice je korištenje prozračne posude. Nezrele rajčice stavite u plastičnu vrećicu s rupama, smeđu papirnatu vrećicu ili kartonsku kutiju na toplo mjesto daleko od propuha. Zatim pazite da rajčice čine jedan sloj i da nisu naslagane jedna na drugu. Redovito provjeravajte vrećicu i izvadite zrele rajčice čim ih pronađete kako biste izbjegli da postanu prezrele.

Ako ipak želite ostaviti svoje rajčice na stabljici da sazru, trebali bi ukloniti lišće s biljke kako bi osigurali da maksimalna moguća količina svjetlosti dopre do plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 15:36