Uzgoji zdravu hranu

Poznavali su ih i u Kini prije 5000 g.: Iznimno su hranjive i neprocjenjiv su izvor vitamina

Unsplash

 Peijia Li
Vrtlar Hrvoje Kovač pokazao je kako posaditi i održavati ovu nevjerojatnu namirnicu koju su liječnici nekad prepisivali za liječenje

Ljudi u drevnoj Kini poznavali su klice prije 5000 godina, a spominjale su se i u biblijskoj Knjizi o Danijelu. Iznimne su hranjive vrijednosti i neprocjenjiv izvor vitamina, minerala i vlakana. Nisam siguran je li riječ o strahu od nečeg “novog” ili tome što ih povezuju s alternativom, ali moram primijetiti da unatoč tome što se u posljednje vrijeme puno piše o klicama, postoji određena odbojnost prema njima.

image

Unsplash

Liza Holiarchuk

Ako se pak ne bojite avanturističkog putovanja u nove okuse i želite nevjerojatnu namirnicu koju su liječnici nekad davno prepisivali za liječenje bolesti, savjetujem da se informirate i uvrstite klice u svoj jelovnik. Važno je informirati se da biste doznali više o upotrebi pojedine vrste klica.

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Za uzgoj klica potrebno vam je: biološko sjeme koje nije tretirano hormonima rasta i sličnim (u trgovinama zdravom hranom), staklenka, mrežica, sito, škare.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Možete koristiti različite vrste sjemena. Važno ga je prije upotrebe dobro isprati. To ćete najlakše napraviti uz pomoć kuhinjskog sita.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Veća zrna namočite preko noći u vodi. Zatim stavite zrna u staklenku.

image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Dobro je nabaviti staklenku sa staklenim čepom, koju možete dobro zatvoriti, kako bi se stvorili povoljni mikroklimatski uvjeti pri uzgoju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

5. Potrebno je otvarati staklenku, kako bi se klice prozračile, ali i isprale. Ne morate svakodnevno vaditi iz staklenke, dovoljno je na otvor staviti mrežicu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

6. Budući da se u staklenci, osim za razvoj klica, stvaraju i povoljni uvjeti za rast bakterija, nužno je svakodnevno ispiranje. Ulijte vodu u staklenku, protresite, pa izbacite.

image
Berislava Picek/ CROPIX

7. Već kroz nekoliko dana, primijetit ćete malene klice kako izlaze iz sjemenki. U ovoj fazi još nisu spremne za konzumaciju. I dalje ih svakodnevno ispirite.

image
Berislava Picek/ CROPIX

8. Kada primijetite da su dovoljno velike, možete ih konzumirati. Neke od njih se jedu sirove u salatama, sendvičima i sl. A neke, prije konzumacije treba termički obraditi.

image
Berislava Picek/ CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:53