Savjeti iz prve ruke

Pregled sezone u vrtu Marice vrtlarice: Tri različita uzgoja biljaka i tri različita iskustva

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Klasičan povrtnjak, staklenik ili povišene gredice? Svaki način predstavlja nove izazove. Doznajte koje su im prednosti, a koje mane

Vrtlarski radovi

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Svakodnevni obilazak biljaka pozitivno djeluje na psihičko stanje vrtlara, a uvijek se nađe još nešto što treba obaviti: gnojidbu povrtnjaka.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Malčiranje u stakleniku.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Orezivanje ruža penjačica s vanjske strane staklenika.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Uklanjanje zaperaka na rajčicama na povišenim gredicama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Rahljenje i prozračivanje zemlje malim ručnim alatom zbog suše.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

PREGLED SEZONE

Svake godine svjedoci smo sve izraženijih klimatskih promjena, a to najbolje možemo vidjeti u povrtnjacima. Način na koji su nekada biljke uzgajale naše bake danas nije održiv pa svaka sezona pred nas postavlja neko novo, gotovo nepoznato iskušenje.

Iako sam godinama uzgajala biljke u klasičnom povrtnjaku, u posljednjih nekoliko godina svoje vrtlarsko iskustvo proširila sam na uzgoj u stakleniku, pod sjenilom i klasično u povišenim gredicama. Svaki od tih načina predstavlja nove i drugačije izazove u uzgoju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

STAKLENIK

Krenimo od staklenika. Iako je ovdje cirkulacija zraka omogućena kroz postavljenu mrežu na vrata i bokove, temperatura se zbog zatvorenog prostora vrtoglavo diže tijekom sunčanog dana i do 45 °C. Najbolji dokaz tome su rajčice i paprike koje zbog takvih temperatura uopće ne stvaraju plodove. Iako biljke izgledaju zdravo i bujno, visoke temperature ih stavljaju u fazu mirovanja.

image

Dok krastavcima i tikvicama odgovaraju uvjeti u stakleniku, rajčice i paprike zbog visokih temperatura ne stvaraju plodove

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Krastavcima i tikvicama u stakleniku odgovaraju uvjeti, ali im svejedno treba posvetiti malo pažnje. Tekuće gnojivo za plodovito povrće najbolji je način da se biljkama odmah osigura snaga za daljnji rast.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Upravo takvim gnojivom prihranjujem biljke u stakleniku jer na taj način odmah dobivaju energiju za ekstremne uvjete u kojima rastu. Osim na prihranu, treba pripaziti i na redovito zalijevanje. Tlo se u stakleniku brže zagrijava i samim time voda brže isparava, zato na tlo postavljam deblji sloj sijena. Kada govorimo o zalijevanju, biljke u stakleniku zalijevam isključivo u ranim jutarnjim satima, pazeći pritom da ih ne zalijevam po listovima, nego samo uz stabljiku. Time pokušavam izbjeći moguću pojavu bolesti koja se brzo razvija na vlažnim listovima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

POVRTNJAK

U povrtnjaku, gdje vrtlarim klasičnim načinom, njega biljaka se razlikuje od one u stakleniku. Čak sam ove sezone odlučila na vanjskom dijelu ne koristiti sijeno. U nekoliko prošlih sezona sijeno mi se ovdje nije pokazalo efikasnim. Osim što zbog velikih vrućina nije zadržavalo vlagu u tlu, navuklo je i glodavce ispod, pa nije bilo neke koristi. Zato ove gredice redovito plijevim, rahlim, prihranjujem i štitim od divljači.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U povrtnjaku, gdje vrtlari klasičnim načinom, koristi granulirano gnojivo jer bi svakodnevno zalijevanje i učestali pljuskovi brzo isprali hranjiva dodana putem tekućih gnojiva

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na ovom dijelu povrtnjaka koristim granulirano gnojivo jer bi svakodnevno zalijevanje i učestali pljuskovi brzo isprali hranjiva dodana putem tekućih gnojiva. Kada govorim o rahljenju ili plijevljenju tla, koristim male ručne alate jer tako imam bolji pregled oko biljaka i smanjujem šansu da ih većim alatom oštetim. Svakodnevni obilazak biljaka pozitivno djeluje na našu psihu, a i uvijek nađemo još nešto što treba obaviti. Treba obratiti pozornost na povezivanje rajčica, uklanjanje zaperaka, pojavu štetnika na kupusnjačama, ali i bolesti na krastavcima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

UZDIGNUTE GREDICE

Ovdje gredice zalijevam ručnom prskalicom jer se pokazalo da se tako najbolje kontrolira upotreba vode u povrtnjaku. Zalijevam isključivo oko biljaka, i to obilno, tako da imam potpunu kontrolu nad potrošnjom vode, odnosno ne trošim je na zalijevanje okolnog korova.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ove sezone podigla sam novi dio povrtnjaka, ponajviše jer sam željela proširiti onaj postojeći. S obzirom na to da je na okućnici tlo izuzetno nekvalitetno, ilovasto i siromašno hranjivima, jedino rješenje su uzdignute gredice. Tako osim kvalitetnije zemlje za uzgoj imam i veću kontrolu nad gredicama, ali i uredniji izgled samog povrtnjaka. Međutim, za razliku od starog dijela povrtnjaka, ovaj dio ima sjenilo. Sjenilo je zapravo najveća tajna uzgoja povrća u 21. stoljeću. Postavite li ga pravilno, propuštat će dovoljno Sunčeve svjetlosti i osigurati biljkama idealne uvjete za rast. Iako u tim gredicama dominiraju rajčice, ovdje uživaju i čiliji, mrkva, cikla, mahune, salate, poneke kupusnjače, ali i začinsko bilje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ovdje kombiniram prihranu tekućim i krutim gnojivima. Na dijelu gdje rastu čiliji pomiješani s mrkvom i ciklom koristim tekuće gnojivo, a oko rajčica kruto. Sve biljke prihranjujem svaka dva tjedna, a nešto intenzivnije sedam do deset dana u vrijeme njihova cvjetanja.

image

Tajna postizanja idealnih uvjeta za rast biljaka u uzdignutim gredicama krije se u sjenilu

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nepisano je pravilo da, kada je sezona u punom jeku, zabilježite ono što treba “doraditi” sljedeće sezone. Tako je na mojoj okućnici u planu sređivanje cvjetnjaka, dodatna njega borovnica, uređenje trijema, a prije svega sadnja sve više i više raznolikih biljaka.

U ovom prilogu mogli ste pročitati o tri različita načina uzgoja biljaka i tri različita iskustva ove sezone. Iako je teško odlučiti koji je način vrtlarenja najbolji, važno je da uživate u onome što radite. Jer, vrtlarenje je iskustvo koje dugoročno donosi prednosti, uz neki novi pogled na život.

image

Trijem

BERISLAVA PICEK/CROPIX

PLANOVI ZA IDUĆU SEZONU

Kada je sezona u punom jeku, zabilježite što treba “doraditi” sljedeće sezone.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Marija planira urediti cvjetnjak, dodatno njegovati borovnice, urediti trijem, posaditi raznoliko bilje...

image

Dodatno njegovati borovnice

BERISLAVA PICEK/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:28