BAŠ ONO ŠTO VAM FALI

Preporučujemo nekoliko velikih sobnih biljka koje će vaš dom pretvoriti u oazu

 Unsplash
Sitne sobne biljke su preslatke to nitko ne niječe, ali velike su apsolutni hit u svakom uređenju u posljednje vrijeme

Sitne sobne biljke su preslatke to nitko ne niječe, ali velike odnosno prevelike su apsolutni hit u svakom uređenju u posljednje vrijeme, a ni mi im nismo mogli odoljeti. Ne samo da daju jednu potpuno drugu dimenziju u prostoru, nego donose i određenu živost te su odlična dekoracija.

Dovoljno je samo nekoliko visokih biljaka da svoj dom pretvorite u tropsku oazu, vlastitu osobnu zatvorenu džunglu ili čak toskansku vilu. Ali svoj dom ne možete samo napuniti bilo kakvim biljkama - pobrinite se da nabavite one o kojima se možete brinuti. Napokon, što je biljka veća, to je obično i skuplja. Evo nekoliko najpopularnijih prevelikih biljaka i kako postići da uspiju u vašem domu.

Dracaena trifasciata ili Svekrvin jezik je trajnica koju je izrazito lako održavati. Ako ste početnik u uzgoju velikih biljaka, ovo je pravi izbor za vas. Samo ju nemojte previše zalijevati i mirni ste.

image
House Beautiful

Monstera je definitivno carica društvenih mreža u posljednje vrijeme. Izvrsno uspijeva ako ju stavite u kupaonicu jer traži puno vlage. Što se tiče dotoka svjetlosti nije previše zahtjevna pa po tom pitanju može skoro svugdje uspijeti. Obavezno vodite brigu o zalijevanju i redovitom brisanju listova.

image
House Beautiful

Zamioculcas zamiifolia ili još Biljka novca i sreće je sukulentna biljka koja ne traži puno svjetlosti. Ne vole puno vode pa ih ne trebate često zalijevati, a elegantni mesnati listovi izgledaju odlično kao dekoracija.

image
Unsplash

Ficus Elastica traži puno svjetlosti i dosta vlažnosti pa ako vaš dom ispunjava ove uvjete, uložite u ovu biljku i nećete požaliti.

image
House Beautiful

Lirasti fikus koji ima listove nalik smokvinim koliko god je popularan toliko je i ozloglašen jer ga je dosta teško održavati. Traži puno svjetlosti, često zalijevanje i redovitu brigu oko čistoće, ako ste spremni na to onda ne bi trebalo biti problema.

image
House Beautiful

Ravenea rivularis ili Veličanstvena palma je za one koji žele postići dramatičan tropski ugođaj u domu. Ne zahtjevaju puno svjetlosti, a dobro podnose i sušu pa ako ste od onih zaboravljivih, ovo je vaša velika biljka.

image
House Beautiful

Ficus benjamina je idealan za jedan sunčani kut, zalijevajte ga češće kada je toplije vrijeme i donijeti će novi život u vaš dom.

image
House Beautiful

Dracaena marginata je doista zahvalna biljka koja uspijeva skoro u svim uvijetima. Ne traži puno vode i ne voli direktnu izloženost suncu i svjetlosti. Pazite na ove dvije stvari i dobit ćete dugotrajnu biljku koja uljepšava prostor.

image
House Beautiful

Pachira aquatica ili Drvo novca je iznimno posebno i prelijepo, pogotovo ono s pletenim stabljikama, ali zahtjeva malo veću njegu. Potrebna im je srednje do jaka neizravna svjetlost, kao i dodatna vlaga, a iako ih treba rijetko zalijevati, svaki put im treba puno vode.

image
House Beautiful

Maslina je idealna ako želite malo mediteranskog štiha u svome domu ili dvorištu. Potrudite se da ima dosta svjetla i da je na toplom mjestu. Neka se samo zemlja dobro osuši između zalijevanja i ne morate brinuti o brisanju lišća.

image
House Beautiful
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 20:32