TRAJU VJEČNO

Preslatke i romantične Marimo kuglice jednostavno morate imati u svome domu

INSTAGRAM @terravivadesign
 TERRAVIVA DESIGN
Kaže se da Marimo kuglica ispunjava želje srca i davatelja i primatelja

Marimo, japanska riječ koja se doslovno prevodi kao "kugla morskih algi" su male simpatične loptice koje ste mogli uočiti u posljednje vrijeme kao novi biljni hit. Iako mnogi misle drugačije, Marimo loptice nisu mahovina - one su zapravo rijedak oblik sfernih algi. U unutrašnjosti kugle nema središnjeg kamena ili jezgre - to su čvrste alge, rastu iz središta radijalno prema van brzinom od samo 5 mm godišnje. Ali u njihovim prirodnim staništima - nekoliko slatkovodnih jezera u Japanu, Estoniji, Islandu, Škotskoj i Australiji - poznato je da rastu u promjeru između 20 i 30 cm.

Još jedan razlog da volite ove flafaste kuglice je prekrasna predaja koja okružuje ove tajanstvene vodene tvorevine. Legenda govori o dvoje ljubavnika koji nisu željeli ništa više nego biti zajedno. Kad im je ljubav bila zabranjena, pali su u vodu, a njihova su srca postala Marimo kuglice. Kaže se da Marimo kuglica ispunjava želje srca i davatelja i primatelja.

I naravno, volimo Marimo jer žive vječno. Ne zauvijek, ali lako 100 i više godina. Iz tog se razloga često šalimo kako Marimo stvara prekrasna obiteljska nasljeđa.

Njega kuglice Marimo prilično je jednostavna. Evo nekoliko smjernica.

Svjetlo

Držite svoj Marimo tamo gdje će primati slabu do srednje neizravnu svjetlost. Morate zaštititi Marimo od izravnih sunčevih zraka, jer lako može postati smeđa ako dobiva izravno svjetlo. Također imajte na umu da će izravno sunce zagrijati vodu u kojoj se nalaze. Zapamtite – ove slatke loptice su porijeklom iz hladnih jezera i trebale bi biti na hladnom.

Marimo su dobro prilagođeni prostorima sa slabim osvjetljenjem i mogu fotosintetizirati u normalnom svjetlu kućanstva. Ako vaš prostor nema prozor, marimo držite blizu fluorescentne ili žarulje punog spektra.

Mijenjanje vode

Mijenjajte vodu jednom u dva tjedna koristeći uobičajenu vodu iz slavine (za najbolje rezultate, pustite da voda odstoji 24 sata prije promjene vode). Ljeti ćete vodu morati češće mijenjati, jer će se brže zagrijavati i isparavati. Očistite Marimo kućište četkom ako alge počnu rasti na površini spremnika.

Promjena boje

Ako vam Marimo Promjeni boju, pobrinite se da ih premjestite na hladnije mjesto s manje izravnog svjetla. Možda će se sami oporaviti i ponovno zazeleniti. Ako ne, možete dodati malu količinu akvarijske oceanske soli.

Zašto moje Marimo loptice plutaju?

Vjerojatno je da vaše Marimo kuglice imaju zarobljeni mjehurić zraka zbog kojeg plutaju. Lagano stisnite marimo kuglice da iskoče zračni mjehur. Općenito, Marimo će potonuti na dno spremnika u roku od 1-2 dana od dodavanja u zatvoreni prostor.

Može li Marimo preživjeti izvan vode?

Da! Marimo kuglice mogu preživjeti bez vode ako se drže u plastici ili zatvorenoj posudi nekoliko dana. Plastične vrećice su najlakši način putovanja s Marimo lopticama.

Održavanje oblika

U svojim prirodnim staništima valovi i struje jezera lagano se okreću i kotrljaju Marimo kuglice po podu jezera.

Kako biste osigurali da Marimo zadrži svoju okruglu formu i da se ne poravna, morat ćete lagano promiješati vodu u svom Marimo ograđenom prostoru, s ciljem da se vaše Marimo kuglice, kada se vrate na dno, odmaraju na drugoj strani nego što su bile prije. Pokušajte simulirati nježne valove jezera.

Marimo i sigurnost akvarija

Mnogi se ljudi pitaju može li Marimo biti postavljen u njihove spremnike za ribu. Sretni smo što možemo izvijestiti da su Marimo dobrodošli dodaci slatkovodnim akvarijima. Zapravo, oni prirodno apsorbiraju otrovne nitrate u vodi i djeluju poput minijaturnih filtera, čisteći vodu.

Iako su Marimo sigurni za vaše ribe, poznato je da neke ribe uživaju previše u Marimu i mogu ih grickati i na kraju uništiti Marimo kuglicu. Dobro pazite na njih i pogledajte kako vaše ribe reagiraju prije nego što odlučite trajno ostaviti Marimo u akvariju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 20:35