KORAK PO KORAK

Prije nego što krenete u vrtu punom parom kopati, odredite kiselost tla pomoću cvijeta maćuhice

 Berislava Picek/CROPIX
Kako biste posadili pravu biljku na pravo mjesto, potrebno je informirati se o vrsti tla na kojem vrtlarimo i njegovoj kvaliteti

Kada se odluče na avanturu hobi-vrtlarenja, najčešća praktična pitanja koja si vrtlari početnici postavljaju su koliko veliki vrt osnovati i što u njega posaditi. Univerzalno pravilo ne postoji. Preporuka je da veličinu treba prilagoditi načinu života i raspoloživom slobodnom vremenu. Kao i u svemu, treba imati mjeru i biti razuman. Počnite umjereno i pomalo, ne s prevelikim prostorom i previše bilja. Krenite od malog, lagano i opušteno, neka vas svaki novi mali uspjeh motivira na rast i proširivanje. Hobi-vrtlarenje bi, iako je i ono cjelogodišnji posao, prvenstveno trebalo biti zabava i uživancija, nikako napor. Što se izbora bilja tiče, svoj vrt uzgajate zbog sebe i vama dragih bića pa u njemu podižite biljke koje imate u vašim omiljenim jelima.

image
Shutterstock

ODREDITE KISELOST TLA POMOĆU CVIJETA MAĆUHICE

Prije nego što krenemo u vrtu punom parom kopati po gredicama, posljednji je trenutak da sjednemo i na papiru isplaniramo sve vrtne radove, datume sjetve i sadnje, plodored, proljetnu, ljetnu, jesensku i zimsku shemu vrta. Zapravo se većina vrtlara/ica tom procesu posvećuje posljednja dva mjeseca u godini, kada je vrt u zimskom mirovanju, no za dobar plan nikad nije kasno. Kalendar sijanja i sadnje izuzetno je koristan za vrtlare/ice početnike jer pomoću njih znaju kada točno krenuti sa sijanjem vani ili u zatvorenom i kada je sigurno biljku posaditi u gredicu na vrtu. Primjerice, rajčica je osjetljiva na hladnoću pa se presadnice uzgajaju u zatvorenom od veljače ili ožujka, a u vrtu će završiti tek u svibnju. No, da bismo posadili pravu biljku na pravo mjesto, potrebno je, prije nego što sastavimo popis želja, informirati se o vrsti tla na kojem vrtlarimo, njegovoj kvaliteti i drugim karakteristikama.

image
Berislava Picek/CROPIX

VRSTA TLA

Povrće možemo više-manje uspješno uzgajati na raznim vrstama tala, ali za uzgoj povrća idealna je rahla ilovača. San svakog vrtlara/ice je tlo bogato humusom, rastresite strukture i lako za okopavanje, poput zemlje od krtičnjaka. Rijetko zadržava previše vlage tijekom zime te se ne isušuje previše tijekom ljeta. Ako u tlu prevladavaju čestice gline, govorimo o glinastom tlu koje je karakteristične smeđe, žute ili sive boje, a pod prstima ljepljivo i glatko.

Ako je najveći udio čestica pijesak, riječ je o pjeskovitom tlu koje je lagano za obradu, ali se brzo isušuje i sadrži manje nutrijenata.

ODREĐIVANJE TIPA TLA

Čak i bez laboratorijske analize moguće je odrediti tip tla koristeći se jednim jednostavnim testom. Tip tla u našem vrtu može se odrediti promatrajući uzorak vlažne zemlje tako da uzmemo šaku zemlje i pokušamo oblikovati valjak. Ako valjak ne puca, možemo zaključiti da je tlo bogato glinom, a ako valjak puca, riječ je o pjeskovitom ili tresetnom tlu.

Za plodnost tla vrlo je važna i količina vapna odnosno kalcija u tlu, pa redovito treba provjeravati razinu kiselosti ili bazičnosti tla, koja se mjeri u pH jedinicama, a vrijednost ljestvice se kreće od 1 do 14.

Tlo čija se pH vrijednost kreće oko 7 je neutralno, dok su tla koja imaju vrijednosti manje od 7 kisela, a ona s pH vrijednostima većima od 7 lužnata.

Prije svega, pH utječe na topivost minerala tla i time na njihovu dostupnost biljkama. Štoviše, utječe na brojne vrste mikroorganizama u tlu te na štetnike i bolesti. Primjerice, odsutnost glista može biti znak da je tlo kiselo. Biljke najbolje uspijevaju kada je pH tla između 5,5, i 7,5, ali, naravno, postoje i one koje vole kisela tla, primjerice američke borovnice za koje tlo u vrtu treba posebno pripremiti, odnosno zakiseliti ga posebnim supstratima.

Iako je analiza iz laboratorija najpreciznija, pH analizu tla možemo napraviti i u kućnoj radinosti bez upotrebe kompliciranih postupaka.

image
Berislava Picek/CROPIX

DOZNAJTE PH VRIJEDNOST KORAK PO KORAK

Prije nego što krenemo s pH analizom tla treba napraviti indikator pomoću kojega će se određivati pH vrijednost tla. Za izradu indikatora potrebni su šaka ljubičasto-plavih cvjetova maćuhice, mužar i koncentrirani alkohol.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Skupiti što više latica plavo-ljubičastih maćuhica, a umjesto latica mogu se koristiti i listovi ljubičastog kovrčavog kelja ili crvenog zelja.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. U mužar se stavi što više plavo-ljubičastih cvjetova maćuhice i alkohol te se sve dobro zdrobi i ostavi da se boja iz latica otopi u alkoholu.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Zatim se otopina procijedi i spremi u bočicu (najbolje od tamnog stakla).

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Indikator se ponaša na sljedeći način: u neutralnoj sredini je iste boje kao cvijet, plav ili plavo-ljubičast, što je sredina kiselija poprima sve crveniju boju, a što je otopina lužnatija zelenije je boje.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Promjene u boji indikatora dobivaju se tako da se u tri čašice stavi obična voda iz slavine. U prvu se doda nekoliko kapi octa (kiselina), u drugoj se otopi malo sode bikarbone, koja je slaba lužina, a u trećoj se ostavi samo čista voda. Zatim se u svaku dodaju dvije kapi indikatora od maćuhica i za nekoliko sekundi doći će do reakcije, odnosno promjene boje u čašicama.

image
Berislava Picek/CROPIX

UTVRĐIVANJE KISELOSTI TLA U D&D VRTU

Kada smo dobili indikator, spremni smo krenuti s analizom tla. Za ovaj postupak treba pripremiti par epruveti, kapaljku, uzorak tla, indikator i staklenku s poklopcem.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Prvi korak je uzeti uzorak zemlje, i to s dubine od 10 do 15 cm. Zemlju treba dobro osušiti i što više usitniti.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Zatim se uzorak zemlje od oko 50 grama stavi u staklenku s destiliranom vodom i dobro mućka sljedećih nekoliko minuta. Staklenka se zatim odloži da se talog slegne.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Kapaljkom pažljivo treba odvojiti dio tekućine iz staklenke koja se izlije u epruvetu.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Nakon što smo stavili 4-5 kapi indikatora, tekućinu u epruveti treba snažno promućkati.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Na kraju, uspoređujući boju u epruveti s bojom dobivenom u čašicama, možemo zaključiti da je zemlja u D&D vrtu na ljestvici vrijednosti neutralna, što su dobre vijesti i znak da možemo krenuti s radovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 20:02