Zanemareno povrće

Proglašena je najzdravijim povrćem na svijetu, a gotovo je nitko ne jede

 CLARK DOUGLAS/UNSPLASH/
Potočarka ima jaka detoksikacijska svojstva, a znanstvenici neprestano naglašavaju njezinu nevjerojatnu učinkovitost u borbi protiv karcinoma

Potočarka je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača, a nedavno je proglašena najzdravijim povrćem na svijetu. S ocjenom 1000 od 1000 na Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), ovo zanemareno povrće postiže savršen rezultat.

Potočarka je također dobila najvišu ocjenu prema CDC indeksu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

image
NEBULAR GROUP /UNSPLASH/

Prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCIA), potočarka pomaže u popravljanju oštećenih stanica, uništava kemikalije koje štete tijelu, a može čak pomoći i u borbi protiv raka. Sadrži više vitamina C od citrusa kao što su naranče i limuni. No iznimne zdravstvene dobrobiti ovog euroazijskog povrća ne staju tu.

Bogata je folnom kiselinom, vitaminom B koji je poznat po svojoj ulozi u funkcioniranju mozga i može doprinijeti kognitivnom zdravlju, poboljšati pamćenje i pomoći u kontroli stresa.

Isto tako, prema istraživačima, potočarka može igrati važnu ulogu u zaštiti sportaša od raznih ozljeda. Sportaši koji jedu potočarku imaju više koristi od napornog vježbanja i manje mogućnosti za razna oštećenja tkiva - kažu.

image
JINOMONO MEDIA /UNSPLASH/

Malo kalorija

U 100 grama ima samo 11 kalorija pa ju bez grižnje savjesti možete uvrstiti u svoju prehranu.

Zbog visokog sadržaja vitamina K preporučuje se kod osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Potočarka jelima daje blago papren okus, a njezini se listovi mogu pripremati za salatu, dodavati sendvičima, svježim sokovima, juhama.

Potočarku konzumirajte umjereno, jer prekomjeran unos može iritirati mjehur, bubrege i želudac.

Tko bi na prvu rekao da su ti mali, obični zeleni listovi takve junačine!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:13