Od vrta do stola

Pronađite slobodan kutak i imat ćete najbolje povrće iz vlastitog vrta, evo kako!

 Portobello Street
Asfalt, zagađenje, stres... bilo da je riječ o okolišu, zvuku ili svjetlu, sve više ljudi čezne za kontaktom s prirodom

Stvaranje malog povrtnjaka kod kuće izvrstan je način da pobjegnemo na kratko od brzog tempa gradskog života. Obrada zemlje, zalijevanje i razmatranje različitih faza rasta povrća opuštajuća je terapija koja nas usklađuje s našim okolišem. Malo je stvari koje su tako korisne poput ubiranja vlastitih plodova... od vrta do stola!

Ako ste početnik, bit će vam puno lakše uzgajati sadnice, odnosno uzgojene sorte spremne za presađivanje. Naći ćete ih u rasadnicima. Ako već imate iskustva, nastavite sa sjemenkama, ako je moguće organskim. Tada možete dobiti vlastito sjeme iz onih biljaka koje su vam dale dobru žetvu.

image
Portobello Street

Urbani vrt u kolicima od nehrđajućeg čelika, Cijena od 129 eura, Portobello Street

image
Portobello Street

Najpraktičniji način uzgoja biljaka je u posudama koje su visoke poput ove na fotografiji iznad.

image
IKEA

Polica LÄCKÖ, 61 x 160 cm, 399 kn, IKEA

Izravna sunčeva svjetlost je ključna za fotosintezu povrća. Ako blizina zgrada ili orijentacija vaše terase ima izravno sunce tijekom određenih sati, posadite salatu, rotkvice, luk i jagode. Ako cijeli dan uživate u suncu, odlučite se za patlidžane, papriku ili rajčicu.

image
Bauhaus

Plastenik za zaštitu bilja 1,8 x 1,8 x 1,97 m, 789 kn, Bauhaus

Ovaj plastenik za zaštitu biljaka tijekom zimskog perioda osigurava optimalnu zaštitu od smrzavanja, a može se koristiti tijekom cijele godine za uzgoj rajčice i drugog povrća ili kao rasadnik za biljke. Zahvaljujući robusnom čeličnom okviru otporan je na vjetar, a transparentna ekstra jaka mrežasta folija (180 g/m) ima UV zaštitu od 5%, sadrži patentni zatvarač i prozor koji se lako namotava.

image
Amazon

Drveni plantažer, Amazon

Ako nemate vrt ... dobri su i plantažeri. Drveni se ističu jer će najbolje zaštiti podlogu od hladnoće i vrućine. Ako veličina vaše terase to dopušta, visoki plantažer za uzgoj olakšava rad bez naprezanja leđa.

image
IKEA

VÄXER, set umetaka za uzgoj, 39,90 kn, IKEA

image
Amazon

Vrt na stolu, SimonRack Simongarden urbani komplet s policom, zeleni, pocinčani, 850 x 1200 x 400 mm, Simonrack, 110 eura, Amazon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2022 19:36