INOVACIJA U ZAGREBU

Propada vam biljka? Odnesite ju u staru Klaonicu u Heinzelovu na SPA tretman već danas!

 Vesela motika
Usluga oporavka za biljke, koja uključuje osobe s invaliditetom, zajednički je projekt tvrtke Vesela Motika, zagrebačke podružnice tvrtke Van Vliet Flower Group i J van Vliet Zagreb te socijalno-uslužne zadruge Martinov Plašt

U Zagrebu je pokrenut inovativan projekt znakovitog naziva SPAs, koji uključuje uslugu oporavka biljaka kojima je potrebno liječenje, kao i njihovog zbrinjavanja u slučaju da ih se više ne želi ili ne može uzdržavati. No, osim što nudi SPA tretman za biljke, ovaj hvalevrijedan projekt nudi i stvarnu promjenu na različitim razinama društvene odgovornosti. Naime, biljke uz podršku stručnih osoba iz područja agronomije i hortikulture oporavljaju osobe s invaliditetom pa, kako kažu pokretači projekta, SPAs dokazano radi na poboljšanju života kako biljki tako i ljudi.

image

Biljka nakon dva tjedna u SPAs-u

Vesela motika

Usluga oporavka i brige o biljkama prvenstveno je namijenjena za poslovne korisnike, ali i za građane Zagreba koja funkcionira na jednostavnom principu da poslovni korisnici ili građani uz prethodni dogovor zatraže da se biljke kojima je potreban oporavak ili liječenje preuzmu, nakon čega se ocjeni njihovo stanje te rizici vezani za oporavak. Moguće je i izaći na teren, kod klijenta napraviti dijagnostiku te na temelju iste dati procjenu troškova. SPAs se istovremeno se bavi i zbrinjavanjem bilja koje vlasnici više ne mogu održavati te zbrinjavanjem bilja koje ostaje neprodano po trgovačkim lancima, dućanima ili uredima koji se sele ili zatvaraju.

Riječ je o zajedničkom projektu Vesele Motike, vodeće hrvatske agro-tech tvrtke za zelene tehnologije, zagrebačke podružnice hortikulturalne međunarodne tvrtke Van Vliet Flower Group i J van Vliet Zagreb te socijalno-uslužne zadruge Martinov Plašt.

Ideja je, kako kažu, proizašla iz potrebe na tržištu, budući da sve više tvrtki, poslovnih prostora, ali i građana ne žele kupovati nove biljke kad im postojeće biljke obole ili nisu adekvatno zbrinute, a ekološki su osvješteni i znaju koliko biljke utječu na dobrobit ljudi u njihovim prostorima. Želja je, kažu, bila ponuditi inovativnu uslugu SPA tretmana za biljke koja uključuje osobe s invaliditetom.

image
Vesela motika

- S obzirom na to da se bavimo uzgojem bilja u kontroliranim uvjetima, kada smo vidjeli prostor gdje se nalazi zadruga Martinov Plašt, u staroj Klaonici u Heinzelovoj ulici, odmah nam je sinula vizija SPA centra za biljke. S jedne strane Veselko, direktor zadruge, vrhunski profesionalac s kojim je zadovoljstvo surađivati, s druge strane prostor koji je odličan. Kad smo zaključili da uz naše dnevne poslove kroz ovu suradnju možemo doprinijeti ugroženim skupinama, iznjeli smo ideju Krešimiru Vnučecu, direktoru J van Vliet Zagreb iz hortikulturalne međunarodne grupacije Van Vlient koji je odmah prepoznao vrijednost i sinergiju ove suradnje - pojašnjava Sergej Lugović iz Vesele motike, dok Krešimir Vnučec dodaje kako je ovo ujedno i prilika da dokažu koliko je udruživanje kod inovativnih projekata potrebno i nužno.

Trenutačni je kapacitet prihvata oko 100 biljaka zavisno od veličine, ali postoji potencijal širenja ukoliko tržište pokaže interes i za 10 puta veći prihvat količine biljki u vrlo brzom roku. Projekt je krenuo organski te za sada oporavlja biljke tvrtki korisnika ove usluge, no mogućnosti adaptacije ovisno o razvoju projekta zbog svog fleksibilnog kapaciteta su brojne.

- SPAs nam je stvarno bio spas za naših par biljaka koje su treble tretman. Ekipa je preuzela biljke putem dostavne službe, napravila dijagnostiku te nas uputila na rizike te potencijane ishode tretmana. Nakon mjesec dana dostavna služba nam je vratila biljke te smo ih već postavili u naš prodajni prostor. Stvarno koristan i operativno nezahtjevan proces s realnim rezultatima - kaže Tihana Taraba iz dizajnerskog studija Grupa, kao korisnik SPAs usluge.

image
Vesela motika

Najveći izazov za sada im je logistika, govori Veselko Musa iz zadruge Martinov Plašt. Proces preuzimanja i transporta biljki funkcionira različito za određene segmente korisnika usluge, te same veličine biljke.

Osim komercijalnog modela, moguće je donirati biljke u SPAs koje se nakon oporavka plasiraju komercijalno, a sredstva se ulažu u daljni razvoj projekta te operativne troškove.

- Kada vidimo koliko biljaka propadne po trgovačkim centrima zbog limitiranih uslova za njihov normalan razvoj naprosto nam je žao. Znamo da poslovni korisnici sve više i više prepoznaju vrijednost bilja u uredskim prostorima, te isto kupuju. Ako povežemo ta dva segmenta sigurni smo da možemo kreirati i potaknuti društveno odgovorno poduzetništvo - poručuje tim zadužen za SPAs.

Od čega se sastoji i koliko se naplaćuje usluga SPAs?

Usluga se naplaćuje sukladno potrebama klijenata. One mogu varirati od raznih ili svih sljedećih komponenti:

- dostave/transport

- repromaterijal (supstrat, prihrana)

- usluge oporavka biljaka u kontroliranim uvjetima

- selekcija bilja za potrebe projekta

- dijagnostika stanja biljaka

- tegle za bilje (izbor, nabava)

- savjetovanje/edukacija (nakon što je projekt implementiran)

- R&D (istraživanje i razvoj)

- nove ideje za implementaciju

- zeleni zidovi, te sustavi navodnjavanja

- vođenje projekata vezanih uz ozelenjavanje interijera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 15:39