KALENDAR RADOVA

Provjerite jeste li odradili sve vrtlarske radove za listopad

Jesen je stigla, no to ne znači da je vrtlarska sezona gotova. Zapravo, ovo je vrijeme kad vrt treba pripremiti za hladne zimske dane. Bilo da tek započinjete stvarati novi vrt ili se samo pripremate za novu sezonu, donosimo savjete kojima si možete olakšati željene radove

U CVJETNJAKU

Približava se sve hladnije vrijeme pa je potrebno zaštititi biljke od niskih temperatura i mraza raznim vrstama pokrivala ili debelim slojevima malča. Gomolje dalija i begonija te lukovice gladiola potrebno je iskopati, odrezati suho lišće i pospremiti za zimu. Jesenske lukovice, poput tulipana, zumbula i narcisa, posadite prije nego što se tlo smrzne.

Posadite ih nasumično na travnjaku, gdje će u proljeće procvasti taman prije nego što ih trava prekrije i uljepšati tada još zamrli travnjak. Uživajte u zimskim cvjetnicama poput vrijeska i maćuhica, pa raznim kombinacijama jesenskih boja ukrasite žardinjere. Pelargonije izvadite iz tegli, očistite od zemlje te pospremite na suho, tamno i hladno mjesto, najbolje u podrum. Povremeno provjeravajte stanje korijena i prema potrebi ga katkad poprskajte mlakom vodom.

U POVRTNJAKU

Vrijeme je čišćenja povrtnih gredica. Osim od uvelog povrća, gredice redovito čistite i od korova. Želite li na prirodan način obogatiti tlo u povrtnjaku, nanesite deblji sloj malča, poput suhog lišća, slame ili bezbojnog kartona. Ili pak razmislite o zelenoj gnojidbi kao idealnom načinu za prirodno poboljšanje tla u povrtnim gredicama.

U tu svrhu koristite djetelinu, mahunarke, gorušicu ili piskavicu. Nakon što promrznu tijekom prvog jačeg mraza, samo ih plitko ukopajte u tlo. Uberite nedozrele plodove rajčice, umotajte ih u papir i ostavite na tamnom mjestu da se zacrvene i dozru. Bundeve uberite prije jakih mrazeva, jer će ih niske temperature uništiti i pretvoriti u neuporabljivu tekuću masu. Vrijeme je za sadnju novih grmova rabarbare. One stare podijelite i presadite prema potrebi. Posijte zimske salate, a gredice od niskih temperatura zaštitite zimskim agrotekstilom. Mrkvu je poželjno malčirati kako bi se zaštitila od smrzavanja. Ne zaboravite i na jesensku sadnju češnjaka!

U VOĆNJAKU

Ako još niste, prije zime orežite grmove malina tako da one stare rodne grane odrežete, a nove, ovogodišnje povežete uz potpornje. Prije zime ih prihranite odgovarajućim gnojivima. Vrijeme je da stabla citrusa unesete u zaštićen i zatvoren prostor, gdje je temperatura od 5 do 15 °C. Smjestite ih podalje od izvora topline poput radijatora ili peći.

Zalijevanje tijekom zimskih mjeseci svedite na minimum, ali nemojte dopustiti da se zemlja u tegli sasvim osuši. Oberite jabuke i uskladištite ih na hladno i prozračno mjesto. Osim za berbu, vrijeme je i za sadnju novih voćaka. Od jeseni do proljeća, dok tlo nije smrznuto, idealno je vrijeme za to. Otpalo voće ispod krošnji redovito uklanjajte, te tako spriječite širenje bolesti i štetnika.

U STAKLENIKU

Počinje vrijeme kad je staklenik poprilično prazan, pa ga treba temeljito očistiti i dezinficirati. To će spriječiti razvoj štetnika i bolesti tijekom zimskih mjeseci. Biljke u teglama preselite u staklenik kako biste ih zaštitili od mraza. Naglasak je na teglama od terakote, keramike i plastike koje uslijed niskih temperatura i smrzavanja lako pucaju. Pripazite da imaju dovoljno prostora, svjetla i svježeg zraka kako bi se smanjili rizici od bolesti i štetnika. Provjerite biljke u stakleniku od eventualnih napada lisnih ušiju.

NA TRAVNJAKU

Ovaj mjesec poželjno je posljednji put pokositi travnjak prije zime. Nakon košnje travnjak treba prozračiti te popraviti eventualne rupe. Prije nego što pospremite kosilicu na "zimski san", ispustite benzin, naoštrite noževe i obavite potrebne popravke u za to ovlaštenom servisu.

OSTALI POSLOVI OKO VRTA

Napravite nove kompostarnike, jer sad je idealno vrijeme za skupljanje otpalog lišća i grana. Iskoristite sunčane i suhe dane za obnovu vrtne ograde i uzdignutih gredica. Izradite hladna klijališta te si tako osigurajte svježe zelenilo i tijekom zimskih, snježnih mjeseci. Provjerite uskladišteni luk i krumpir i prema potrebi uklonite sve što je trulo. Ne zaboravite na kućice za ptice i početak pripreme zimskih hranilica.

ŠTO JOŠ MOŽETE NAPRAVITI OVAJ MJESEC?
Već sada planirajte sljedeću sezonu. Skicirajte novi cvjetnjak, povrtnjak ili voćnjak, napravite plan nabave bilja i sjemenja. Razmislite i o nabavi kvalitetnog gnojiva, jer već sljedeći mjesec započinje priprema gredica za novu sezonu.

Piše: Marija Martinović, www.maricavrtlarica.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 04:19