Grubišno Polje

Prva akcija pošumljavanja u Hrvatskoj obavljena dronom u organizaciji hrvatskog Projekta O2!

 Projekt O2
Na Svjetski dan ozona, održana je velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja bespilotnom letjelicom

To je prva akcija pošumljavanja u Hrvatskoj obavljena na ovaj način. Projekt O2 pokrenuli su zaljubljenici u prirodu i ekologiju dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić, u želji da zaustave negativne trendove uništavanja šuma te ispuštanja stakleničkih plinova. Vođeni tom idejom, osmislili su prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta i pošumljavanje koja će reducirati pretjeranu emisiju ugljikovog dioksida (CO2), odnosno stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene.

image
Projekt O2
image
Projekt O2
image
Projekt O2

U akciji pošumljavanja Grubišnog Polja korišten je proizvod Seed Bombs. Riječ je o samoklijajućim paketićima sjemena drveta u kojima su, uz primarno sjeme stabla, i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Paketiće iz zraka automatski izbacuju dron u cilju efikasnijeg pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja.

image
Projekt O2
image
Projekt O2

U akciji su sudjelovali zaposlenici Osiguravajuće kuće GRAWE, učenici OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja te stanovnici Grubišnog Polja. Dron je osigurala tvrtka AIR RMLD, a Ljubomir Lokin iz 3D Techa izradio je bacač sjemena.

image
Projekt O2
image
Projekt O2

Akciju je podržao i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:29