OLAKŠAVA POSAO

Prvo posijte sjeme u zatvorenom, a kad dođe toplije vrijeme presadite ga u vrt

 /SHUTTERSTOCK
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovo radno vrijeme prođe glatko i bez problema

Za mnoge uzgajivače, vrtlare i poljoprivrednike proljeće je izrazito radno vrijeme u vrtlarskoj godini. U razdoblju do i neposredno nakon datuma zadnjeg mraza u vašem području, možda ćete sijati širok raspon sjemena za svoje vrtove za proizvodnju hrane.

Tipično, u umjerenim klimatskim područjima, sjetva sjemena počinje u zatvorenom prostoru u rano proljeće i prenosi se na otvoreno kada vrijeme počne malo zagrijavati kasnije u sezoni.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovo radno vrijeme prođe glatko i bez problema.

image
/SHUTTERSTOCK

Planirajte i pripremite se prije početka sjetve

Više od bilo čega drugog što možete učiniti, planiranje i priprema prije nego što zapravo počnete sjetvu je ono što može najviše utjecati na vašu stopu uspjeha. Što ste bolje pripremljeni i organizirani kada je u pitanju sjetva sjemena u proljeće, to će vaši napori lakše proći.

Provjerite imate li pri ruci kvalitetnu početnu mješavinu zemlje

Još jedna važna stvar za koju se trebate pripremiti, a koja će vam zaista uvelike olakšati život i pomoći u postizanju dobrih rezultata, jest osigurati da imate kvalitetan medij za uzgoj u kojem ćete započeti sadnju.

Bilo da odlučite napraviti ili kupiti početnu mješavinu za sjeme, pobrinite se da je dobra za klijanje sjemena s dobrom strukturom. Trebala bi biti vlažna, ali bez dreniranja i dobro prozračena.

image
/SHUTTERSTOCK

Koristite ladice za sjeme ili drvene pločice za sjeme za početak većine sijanja. Postoje različiti lonci, moduli ili ladice koje možete koristiti za početak sijanja.

U većini slučajeva najbolje su uobičajene posude za sjeme ili one staromodne, ali jako su učinkovite i drvene plohe za sjeme, iz njih možete uzeti brzo proklijale sadnice i prebaciti ih zasebne posude nakon što počnu razvijati pravo lišće i budu taman dovoljno velike za rukovanje.

Koristite grijane propagatore samo za ono sjeme koje ih stvarno treba

Uzgajanje u zatvorenom prostoru često može biti problem u rano u proljeće, a prostor unutar grijanih uređaja za razmnožavanje (ako ih imate) ili na toplinskim prostirkama može biti posebno važan.

image
/SHUTTERSTOCK

Određene sjemenke (poput onih patlidžana ili paprike, na primjer) obično će proklijati

bolje s malo topline. Stoga dajte prednost ovim i drugim biljkama kojima je potrebna toplina da dobro prokliju i nemojte se previše brinuti oko postavljanja drugog sjemena. Mnoga sjemena će dobro proklijati na svijetloj prozorskoj dasci.

Rajčice, paprike i određene tikve sadite u zagrijanom propagatoru, ali većinu sadnica možete postaviti na sunčano mjesto u domu.

Kao što je spomenuto, potrebno je sve više prostora u zatvorenom nakon što posadite mlade sadnice. Ako nemate prostora jedan privremeni poput negrijanog politunela zaista je koristan u proljeće jer postupno, malo po malo, kako se temperature zagrijavaju, tamo se može staviti sve više i više sadnica, čak i kada je vani još malo prehladno.

Dakle, posebno ako sijete puno sjemena ovog proljeća, svakako se isplati razmisliti o stakleniku ili politunelskoj strukturi ili jednostavno o maloj strukturi s okvirom koja vam može omogućiti da biljke postavite na otvoreno malo ranije i produljite svoju sezonu rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:44