RJEŠENJE OD 1 EURA

Puževi isto kao i ljudi vole ovaj omiljeni napitak pa ih uz pomoć njega lako uklonite iz vrta

 /SHUTTERSTOCK
Tijekom dana puževi se vole skrivati ​​pod malčevima i u crvotočinama, pa je ručno uklanjanje tih uljeza teško

Pronašli ste nepravilne rupe u lišću svog tek posađenog povrća ili sadnica cvijeća? Dokazni znakovi o krivcu su tu - srebrnasti tragovi sluzi. Odmah ćete znati da se radi o puževima. Ovi ljigavi pripadnici mekušaca vole vlažno tlo i visoke temperature. Obično se hrane noću i ciljaju mlade sadnice. Tijekom dana puževi se vole skrivati ​​pod malčevima i u crvotočinama, pa je ručno uklanjanje tih uljeze teško. Obrada tla uništava njihova skrovišta, ali to može isušiti tlo i oštetiti korijenje biljaka. Možda ste čuli za uništavanje puževa pivom i pitate se je li ova alternativna metoda koja nije kemijska učinkovita.

image
/SHUTTERSTOCK

Ubija li pivo puževe? Mnogi se vrtlari kunu da je korištenje piva kao zamke za puževe kućni lijek koji stvarno djeluje. Puževe privlače mirisi kvasca koji se nalazi u pivu. Zapravo, toliko ga vole da se zavlače u posude s pivom i utapaju se. Ako ste vrtlar koji bi svoje omiljeno craft pivo radije podijelili s prijateljima, a ne s neprijateljima, ne trebate se bojati. Vrlo jeftina zamjena za pivo može se pomiješati s uobičajenim kuhinjskim sastojcima i jednako je učinkovita kao i ubijanje puževa s pivom.

Izrada pivskih zamki za puževe lak je "uradi sam"projekt, ali postoje neka ograničenja za njihovu upotrebu. Ove zamke privlače puževe samo u ograničenom dometu, tako da zamke moraju biti postavljene otprilike na svaki kvadratni metar. Osim toga, otopina piva ili kvasca brzo ispari i potrebno ju je dopuniti svakih nekoliko dana. Kišnica također može razrijediti otopinu, čime se smanjuje njena učinkovitost.

Kako napraviti pivsku zamku za puževe

Slijedite ove jednostavne korake za izradu pivske zamke za puževe:

Prikupite nekoliko jeftinih plastičnih posuda, po mogućnosti s poklopcima. Reciklirane posude od svježeg sira ili margarina odgovarajuće su veličine za izradu pivskih zamki za puževe.

Izrežite nekoliko rupa pri vrhu plastične posude. Puževi će koristiti te rupe za pristup zamci. Zakopajte posude u zemlju s oko 2,5 cm iznad granice tla.

Držanje spremnika malo iznad razine tla pomaže u sprječavanju korisnih insekata da upadnu u zamke.

Koncentrirajte posude na područja vrta gdje su problemi s puževima najveći. Ulijte 5 do 7,5 cm piva ili zamjene za pivo u svaku posudu. Stavite poklopce na posude. Redovito provjeravajte zamke. Po potrebi dodajte pivo ili zamijenite pivo. Redovito uklanjajte mrtve puževe.

image
/SHUTTERSTOCK

Uklanjanje puževa zamjenom za pivo

Pomiješajte sljedeće sastojke i upotrijebite ih umjesto piva pri izradi pivskih zamki za puževe:

1 žlica (15 ml.) kvasca

1 žlica (15 ml.) brašna

1 žlica (15 ml.) šećera

1 šalica (237 ml.) vode

Vrtne biljke i cvijeće su najosjetljiviji na napade puževa dok su mladi i nježni. Nakon što biljke pčvrsnu, ubijanje puževa pivskim zamkama može postati nepotrebno. Ako više ne vidite tragove puževa na svojim biljkama, vrijeme je da skupite posude i reciklirate ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 00:05