PROMJENA NAVIKA

Rajčice i paprike kupujete usred siječnja u trgovinama? ‘Pitate li se uopće odakle je stigla ta hrana i koliko je stajala u hladnjačama?‘

 /SHUTTERSTOCK
Kako podržati lokalni i organski uzgoj? Silvija Kolar-Fodor ističe kako se ‘revolucija ne događa u ministarstvu, nego na našem tanjuru‘

"Sljedeći put kad u trgovinama vidite marelice i šljive u prosincu ili rajčice i paprike u siječnju, zapitajte se je li sezona tom voću i povrću, odakle je došlo i koliko je stajalo u nekim hladnjačama i koliko nutrijenata takva hrana može sadržavati", upozorava Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt koja je pokrenula projekt "Podržimo lokalni, sezonski i organski uzgoj".

image

Silvija Kolar-Fodor drži novu edukativnu brošuru

Udruga Biovrt

Ideja je educirati i potaknuti građane na konzumiranje lokalne, sezonske i organske hrane, ali i na uzgoj vlastite hrane - bilo na balkonima, terasama ili kupovinom vlastitog zemljišta. U sklopu projekta izdana je nova edukativna brošura "Podržimo lokalni, sezonski i organski uzgoj hrane” uz popratni video, čija je autorica upravo Silvija Kolar-Fodor.

"Svakodnevnim izborima hrane koju jedemo možemo itekako utjecati i na naše zdravlje i na lokalnu zajednicu i na cijeli planet? Naš odabir što ćemo jesti ima i dalekosežne posljedice na ono što se događa s cijelim planetom. Podržmo lokalno, sezonsko i organsko. Prava revolucija ne događa se u nekom ministarstvu, nego na našem tanjuru", ističe Silvija Kolar-Fodor u videu.

"Ideja zdrave hrane nije samo u tome da je uzgojena u skladu s prirodom, bez pesticida, nego i da ima najkraći lanac od proizvođača do krajnjeg potrošača, da se radi o svježem voću i povrću, odnosno hrani koja je prošla što manje obrade i koja je pakirana u što manje ambalaže", dodaje.

Brošura će se tijekom 2024. godine dijeliti na poklon svim članovima udruge Biovrt, dok će za javnost biti dostupa na planiranim javnim događajima. Uskoro se pripremaju proljetna predavanja diljem Hrvatske te razmjene sjemenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Projekt "Podržimo lokalni, sezonski i organski uzgoj" trajao je od rujna do prosinca 2023. godine, uz financijska sredstva Ministarstva poljoprivrede i udruge Biovrt. Cilj je doprinijeti jačanju hrvatskog sela kao ključne kategorije gospodarskog rasta i razvoja ruralnog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:54