NEIZOSTAVNO ZELENILO

Razlozi zbog kojih biste trebali imati biljke u zatvorenim prostorima

 Instagram @mistyrose_store
 

Nedostatak vrta ili balkona već odavno nije razlog zašto ne biste imali svoj mali vrt. Osim toga, danas ćemo teško pronaći osobu koja nema barem jednu biljku u stanu ili na uredskom stolu. Osim što je idealan dekorativni predmet u svakoj prostoriji, biljke su naši najbolji prijatelji u smanjivanju stresa.

U nastavku vam donosimo 7 razloga zašto biste trebali imati barem po jednu u svakom zatvorenom prostoru u kojem provodite vrijeme.

1. Biljke su prirodni pročišćivaći zraka

Biljke vas spašavaju od raznih toksičnih kemikalija iz zraka koje ćete najčešće pronaći u bojama za zidove, raznim raspršivačima i dimu cigarete. Osim toga, zadužene su i za održavanje vlage u zraku jer iz sebe ispuštaju dovoljne količine vodene pare. Kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolje prirodne pročišćivaće zraka, odlučite se za aloe veru, ljijane, krizanteme ili bambus.

2. Biljke smanjuju stres

Upravo to je najbolji razlog zašto bismo ih trebali uklopiti na svoj radni stol – i onaj doma i onaj na poslu. Istraživanja su pokazala da biljke pozitivno utječu na brzinu otkucaja srca, krvni tlak i probleme s disanjem. Samim time utječu na smanjenje razine stresa i anksioznosti te vas vode većoj produktivnosti.

@camillestyles/Instagram

3. Biljke nam daju zdrave proizvode

Ako želite uzgojiti voće i povrće, ne treba vam vrt. Neke biljke uspijevaju i u unutarnjem prostoru, posebno na prozorima. Stoga u svom domu možete bez problema uzgojiti rajčice, avokado, mrkve, limune i mandarine. Osim što ćete uštedjeti, bit ćete sigurni da konzumirate zdrave namirnice bez pesticida.

4. Biljke su uvijek poželjan dekorativni element

Ako imate biljke u domu i sami već znate kako bi bez njih beživotno i prazno izgledao vaš prostor. Odličan su element za popunjavanje praznog kutka doma, a stvaraju topao ugođaj i osjećaj dobrodošlice. Ono što im definitivno ide u prilog je to što je većina sobnih biljaka jednostavna za održavanje.

@camillestyles/Instagram

5. Biljke vam pomažu da bolje spavate

Već smo spomenuli kako su biljke odlični partneri u smanjivanju stresa i u borbi s problemima s disanjem. Međutim, lavanda, jasmin i gardenija idu korak dalje – njihov miris dodatno doprinosi opuštanju vašeg tijela što znači miran i kvalitetan san.

6. Biljke su odlične u borbi protiv prehlade

Jedan od trikova naših mama i baka koji nas nikada nije iznevjerio je inhaliranje. Topli ručnik i vruća voda u kojoj se prethodno prokuhala kadulja, kamilica ili eukaliptus su nam bezbroj puta pomogli sa sinusima i glavoboljom, zar ne?

7. Biljke utječu na blagostanje

Biljke se od davnina smatraju jednima od naših najjačih duhovnih poveznica. Dio su velikih životnih događaja kao što su vjenčanja i sprovodi, a istraživanja su pokazala da se bolesnici čiji prozor gleda na vrt brže oporavljaju od onih koji nisu okruženi biljkama. Osim toga, svaku prostoriju čine vizualno ljepšom, a uvijek se bolje, sretnije i opuštenije osjećamo okruženi stvarima koje su nam vizualno privlačne.

Izvor: lifehack.org

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 11:51