tri lake metode

Razmnožavanje biljaka: Povećajte svoju biljnu kolekciju bez da kupujete nove biljke

 /SHUTTERSTOCK
Ako ste novi u razmnožavanju biljaka, možda se pitate kako to učiniti. Pronašli smo tri najpopularnija načina razmnožavanja biljaka

Razmnožavanje biljaka najjeftiniji je i najbolji način da proširite svoju kolekciju biljaka. Velika većina ogromne biljne kolekcije potječe razmnožavanjem. Nekako je zabavnije od kupnje, a i na ovaj način možete svoju ljubav prema biljkama podijeliti s drugima poklanjajući im dio svojih omiljenih – naprimjer kao rođendanski poklon koji danas ljudi apsolutno vole.

Ako ste novi u razmnožavanju biljaka, možda se pitate kako to točno učiniti. Pronašli smo tri najpopularnija načina razmnožavanja biljaka. Pročitajte kako biste saznali što možete očekivati od svake metode.

image
Unsplash


Što je razmnožavanje biljaka?

Razmnožavanje je postupak stvaranja novih biljaka koje su identične njihovoj matičnoj biljci. To možete učiniti na tri načina: najčešći je uzgoj korijenja u vodi. Također možete dijeliti biljke i razmnožavati uz pomoć lista.

image
Unsplash


Metoda 1: Razmnožavanje u vodi

Ovo je daleko najčešći i najjednostavniji način razmnožavanja biljke. Sve što trebate je uzeti reznicu biljke koja ima čvor. Napravite rez koristeći čiste škare tako da čvor bude na komadu biljke koji ćete staviti u vodu.

Kad napravite rez od majčine biljke, uzmite reznicu i stavite je u vodu. Tada ćete pričekati nekoliko tjedana da korijenje počne rasti. Nakon što korijenje naraste dva centimetra, možete ga presaditi u tlo. Ne zaboravite održavati vlagu u tlu prvih nekoliko tjedana jer će vaša biljka u tom trenutku naviknuta na puno vlažnosti.

Ova je metoda najbolja jer zahtijeva najmanje truda i vještine, a ipak rezultira novom biljkom.

image
Unsplash


Metoda 2: Razmnožavanje razdvajanjem

Ovaj način razmnožavanja možete koristiti za raznolike biljke. Najbolje biljke za ovu metodu su biljke koje uzgajaju izdanke. Jedna od najpopularnijih biljaka za razmnožavanje ovom metodom je popularni kineski novčić. Obično se podijeli kad je mlada biljka dovoljno velika i ima svoje korijene.

Izvadite biljku iz posude, opustite korijenovu koru (i lagano odvrnite korijenje da odvojite biljku, ako je potrebno). Odvojite izdanke. Nije potrebno ništa rezati za ovu metodu. Odvojene izdanke stavite u novu posudu sa svježim, navlaženim tlom i brinite se o njima kao i obično.

image
Unsplash


Metoda 3: Razmnožavanje uz pomoć lišća

Neke biljke možete uzgojiti iz komada lišća. Na primjer, možete odrezati malo lista svekrvinog jezika, staviti ga u vodu i korijenje će izrasti iz njega. Također možete uzeti list neke druge biljke i staviti ga u vlažnu zemlju ili mahovinu. List će nakon nekog vremena početi puštati druge male listiće. Strpljenje je ključno.

Ako ćete koristiti ovaj način razmnožavanja, Google pretraživanje će vam reći koje se biljke mogu razmnožavati samo svojim listom. Sve što trebate napraviti je odrezati komad lista i staviti ga u vodu ili zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 04:05