KAD ROĐACI OSIROMAŠE ZEMLJU

Razočarani ste jer vam trunu tikvice? Evo rješenja

.

 /SHUTTERSTOCK

Tikvica je povrtna kultura iz porodice bundeve koju vole mnogi vrtlari. Ne zahtijeva posebnu njegu ni često zalijevanje, a obilno donosi plodove. Međutim, događa se plod počne trunuti. Što učiniti?

image
/SHUTTERSTOCK

Za početak, kad ih sadite neka svaka sadnica bude udaljena jedan do jedan i pol metar kako bi imale mjesta za rast.

Nemojte saditi tamo gdje su rasle dinje, lubenice, bundeve, krastavci ili tikvice. Bliski rođaci osiromaše zemlju, a sadnja tikvica na istom mjestu neće donijeti dobru žetvu.

image
/SHUTTERSTOCK

Česti uzroci truljenja tikvica u vrtu su visoka vlažnost zraka, nedostatak sunčeve svjetlosti ili neprikladno tlo. Nedostatak esencijalnih elemenata u tragovima (bor, jod ili kalcij) smanjuje otpornost biljke. Proces propadanja može biti uzrokovan gljivičnim bolestima, primjerice pepelnicom. Kad u tlu ima previše hranjivih sastojaka, raste snažan grm s obiljem velikih listova koji ne dopuštaju sunčevoj svjetlosti da prođe kroz njega i unutar grma stvara mikroklimu povoljnu za razvoj bolesti.

Uz učestalo zalijevanje ili kišno vrijeme, cijeli je vrt zasićen vlagom, što stvara efekt staklenika i doprinosi truljenju.

image
/SHUTTERSTOCK

Važno je tikvice nikada ne zalijevati odozgo, jer tada cvijet primi previše vlage, dugo se suši i počinje truliti. Pravilno zalijevanje je jednom tjedno, ali obilno (oko 20 litara vode za svaki grm). Korijeni tikvice su snažni, a voda bi trebala prodrijeti do dubine od 30-40 cm. Ne smijete sipati vodu na lišće i stabljike - samo ispod grma, bez erozije korijena. Potrebno je ukloniti staro lišće koje leži na zemlji kako se na njemu ne bi nakupljala voda. Vrtlari s iskustvom preporučuju zaklon mladih biljaka najlonom ako je vani jaka kiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 23:43