Vrt za mali prostor

Recikliraj i izradi mali viseći vrt od kašete za povrće u pet jednostavnih koraka

 Berislava Picek/ CROPIX
Vertikalni vrtovi pravo su rješenje za urbane vrtlare koji muku muče s nedostatkom prostora na malim prostorima

Osim uštede prostora, povećan je i kapacitet pa je moguće posaditi dvostruko više biljaka nego u horizontalno postavljenom vrtu. Budući da se za sada vrtni centri ne mogu pohvaliti ponudom takvih specifičnih konstrukcija, odlučili smo stvar preuzeti u naše zelene ruke i kreirati vlastite vertikalne vrtove.

Recikliranje je idealan način da probudite kreativnost u sebi i ujedno smanjite ekološki otisak na planetu. Sada, otkako su supermarketi počeli nuditi povrće i voće, posebno su zanimljive plastične ili drvene kašete koje se redovito mogu naći pokraj kanti za smeće. Plastične boce su drugi materijal do kojega je prilično jednostavno doći, posebno petolitarske boce koje nisu u sustavu povratne naknade za ambalažu. I to je sve što nam je potrebno za kreiranje vertikalnog vrta u kojem će se uzgajati rajčice, papričice i drugo povrće. Nakon 80 do 90 dana možete očekivati prve plodove koji će, vjerujte nam, biti najukusniji koje ste ikada probali.

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Za prvi korak treba nabaviti: drvena kašeta i tri plastične boce kapaciteta 5 litara, skalpel, sprej u boji, šperploča, šarafi, kukice, bušilica, presadnice, glinene kuglice i, naravno, zemlja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Ako je instalacija izložena kiši, potrebno je kašetu zaštititi od vlage koristeći bilo koje sredstvo namijenjeno u tu svrhu. Mi smo se odlučili za autolak u ljubičastoj boji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Zatim se vanjska strana kašete zatvori komadom šperploče kako bi se dodatno učvrstila konstrukcija. Nakon toga postavljamo kukice kako bi se vertikalni vrt mogao postaviti na zid.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Skalpelom plastičnim bocama izrežemo grlo i postavljamo ih u kašetu. U boce prvo usipamo glinene kuglice za drenažu, a zatim zemlju. Na taj način će se spriječiti truljenje korijenova sustava od previše vlage.

image
Berislava Picek/ CROPIX

5. Nakon što smo presadili presadnice, postavljamo vertikalni vrt na sunčanu stranu zida na balkonu. Za jestive biljke potrebno je minimalno 6 sati sunca dnevno da se razvije u zdrave i jake biljke s obiljem plodova.

image
Berislava Picek/ CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. siječanj 2022 12:45