OPASAN INSEKT

Rovac je štetočina koja je u stanju uništiti cijeli usjev. Ovo su načini kako ga se riješiti

 /SHUTTERSTOCK

Iskusni vrtlari dobro znaju da ih svake godine čeka ista borba kada je u pitanju zaštita vrta, a to je ona s nametnicima i insektima. Iako puževi, lisne uši ili drugi nametnici mogu biti jako naporni i napraviti veliku štetu, ipak je rovac taj koji uništava sve što mu se nađe na putu. Ovaj se insekt može pojaviti već u ožujku, posebno ako su temperature natprosječno visoke.

Rovci obično prezimljuju duboko ispod zemlje, ispod različitih materijala, u blizini kuća i slično, gdje je temperatura stabilnija i povoljnija za njihovu aktivnost. Kada se one ustale između 10°C i 25°C, oni se aktiviraju tražeći hranu, piše Agroklub.

Rovci su svejedi, što znači da jedu biljke, druge insekte, crve, čak i male glodavce i ostale organizme koji se mogu naći u tlu. Njihova prehrana ovisi o dostupnosti hrane i okolini u kojoj se nalaze. Kada su u pitanju biljke, zanimljive su im različite vrste povrća, od mrkve, krumpira, repe i rotkvice, pa do zelenih biljaka kao što su salata, špinat, kupusnjače, a mogu oštetiti luk, češnjak, mladu presadnicu rajčice i druge vrste.

U Agroklubu navode da je u njegovu suzbijanju najvažnija je prevencija.

- Bitno je prostor održavati čistim. Redovito uklanjajte otpad, lišće i ostatke hrane iz vrta jer to može privući rovce. Kompostište smjestite na najudaljeniji dio, jer u njegovoj blizini ima gujavica, crva i drugih organizama koji ih mogu privući.

- Održavajte dobru drenažu u vrtu jer rovci vole vlažnost. Također, pazite gdje ostavljate posude s kišnicom.

- Rahljenjem zemlje vilama, omest ćete ih u zadržavanju u vašem vrtu. Smetaju im i vibracije pa u tu svrhu možete u zemlju zabosti plastičnu bocu kojoj ste odrezali dno, postaviti metalnu šipku na koju ste postavili limenku izrezanu "u vjetrenjaču".

- Privucite prirodne neprijatelje, kao što su ptice grabljivice, gušteri, krtice, kokoši, patke ili drugi korisni insekti poput mrava. Naravno, svi oni trebaju biti u ravnoteži jer pojava nekih od njih može također biti štetna za vaš vrt.

- Posadite biljke čiji mirisi će odbiti rovce, a to su lavanda, piskavica, ružmarin, matičnjak. Odbijaju ga i češnjak i luk, ali kako znamo, nekada niti to ne pomaže jer se upravo s ove dvije vrste povrća rovci rado posluže.

U slučaju da se već pojavio, postoji više načina kako ga se riješiti na prirodan način: lovnim posudama, mamcima, korom krumpira, uljem, usoljenom ribom, ljuskama jaja i drugim metodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 08:41