IDEALNO ZA ORHIDEJE

Sa samo jednom šalicom ovog pripravka od luka i riže vaše cvijeće će cvjetati tijekom cijele godine

 Earl Wilcox/Unsplash
Prvo što trebate učiniti je uzeti luk i skinuti mu ljusku jer sadrži elemente poput kalcija, kalija, fosfora i magnezija

Kako bi cvijeće bilo bujno tijekom cijele godine, možete koristiti ovu jednostavnu metodu koju otkrivamo u nastavku.

Kada dođe svibanj proljeće se pokaže u svoj svojoj ljepoti. Cvijeće i biljke dominiraju scenom, nudeći prikaz boja koji često oduzima dah. Posljednjih mjeseci mnogi su odlučili naseliti svoje vrtove, pa čak i interijere svojih domova ovim čudima prirode, birajući neke od najupečatljivijih i najugodnijih cvjetova. No, kao što svatko tko voli biljke zna, za bujan rast i stalno cvjetanje cvijeća i biljaka potrebno je dobro se brinuti o njima, a možda čak i koristiti metodu da cvijeće cvate tijekom cijele godine.

image
Cassidiy Phillips/Unsplash

Ova metoda je sve što trebate

Uzet ćemo za primjer orhideje, vrlo elegantno cvijeće koje često nalazimo u vrtovima i u interijerima. Orhideje su zaista jedno od najprikladnijih cvjetova za vaš dom: ne samo da su lijepe, već dodaju dašak boje i opojnog mirisa u svaki kutak kuće. Kako onda osigurati da orhideje imaju što više pupova i cvjetaju tijekom cijele godine? Mnogi ne znaju da postoji vrlo učinkovit način kako bi orhideje trajno cvjetale.

Prvo što trebate učiniti je uzeti luk i skinuti mu ljusku jer sadrži elemente poput kalcija, kalija, fosfora i magnezija koji osiguravaju antioksidativna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Stoga su ljuske luka idealne za brzi uzgoj orhideja.

Postupak se sastoji u tome da se ljuske luka stave u staklenu posudu i preliju s pola litre prokuhane vode. Nakon što pričekate da se voda ohladi, prelazite na sljedeći korak, a to je stavljanje riže u drugu posudu, još jedan izvanredni element koji sadrži kalij, fosfor i magnezij. Dovoljno je pet žlica riže u koju dodate litru vode sobne temperature. Nakon toga filtrirajte rižinu vodu i prebaciti ju kroz sito u drugu posudu. U posudu u koju ste stavili filtriranu rižinu vodu dodajte prethodno pripremljenu otopinu s ljuskom luka i u tom slučaju sve pažljivo procijedite. Miješanjem ove dvije vode dobili ste savršenu smjesu bogatu hranjivim tvarima za cvijeće.

image
Earl Wilcox/Unsplash

Rješenje koje čini da cvijeće naraste u tren oka

Prije primjene ove mješavine, uvijek je bolje lišće navlažiti prskanjem s malo vode. To nije sve, jer stručnjaci savjetuju da se u tlo ulije i voda, kako bi se gnojivo bolje upilo. Koliko vremena treba proći prije nego što krenete s gnojidbom? Idealno bi bilo pričekati tridesetak minuta.

Sada se gnojivo može primijeniti. Najprije natopljenom vatom rasporedite otopinu po listovima. Uz ovu jednostavnu metodu, listovi orhideja više ne moraju imati posla s kukcima i gljivicama i mogu uživati u velikom broju vitamina.

Minerali su se pokazali kao izniman saveznik za lišće koje može rasti zdravije i jače. Alternativa je staviti otopinu u bočicu s raspršivačem i prskati je po listovima jednom ili dva puta mjesečno. Za učinkovitu borbu protiv gljivica i nametnika potrebno je i prskanje i ispod lišća. Na kraju, moguće je uliti otopinu u tlo kako bi se pospješio vrlo brz rast divnog cvijeća i ojačalo lišće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:29