LAKA UŠTEDA

Sad je vrijeme za sadnju najljepših ruža u vašem vrtu, a postoji vrlo jednostavan i jeftin način za to

 Unsplash
Ova inačica sadnje ruža vam može uvelike uštedjeti novac, a i pogodna je ako želite posaditi više grmova

Uzgoj ruža vas može prestrašiti ako ste tek početnik u vrtlarenju - ove raskošne trajnice imaju kraljevski izgled te odišu nekom otmjenošću, a ponekad znaju izgledati i poprilično skupocjeno. Iako ste možda početnik vjerojatno vam je poznato da postoji doista veliki broj različitih sorta ruža koje se razlikuju ne samo u izgledu, nego i u svome uzgoju, održavanju i cijeni. Ovisno koja je sorta u pitanju tako se i njega prilagođuje.

image
Unsplash

Srećom, postoji mnoštvo izbora koji su pogodni za početnike i vaše novčanike. Ovog mjeseca bi vam usmjerili pogled na nešto malo drugačije. Iako većina ljudi kupuje već zasađene ruže u teglama, postoji jedan izbor koji bi vam mogao biti malo zanimljiviji, a to je golo korijenje ruža. Ova inačica sadnje ruža vam može uvelike uštedjeti novac, a i pogodna je ako želite posaditi više grmova.

image
Michael Vi/Shutterstock

Biljke koje se prodaju samo s korijenom, a bez zemlje obično dolaze u plastičnim vrećicama i puno su povoljnije od svojih kolegica u teglama. Također, postoji vremensko ograničenje za njihovu kupnju – takve ruže se mogu kupiti samo dok miruju, dakle u kasnu jesen i kroz zimske mjesece, odnosno još kratko vrijeme koje je preostalo.

image
Dmitriev Mikhail/Shutterstock

Golo korijenje ruža može se razlikovati od onoga na što ste navikli kada je u pitanju kupnja biljaka, ali drugačije ne znači teško! Gotovo svo korienje ruža ima vrlo specifične informacije o tome kako ih saditi. Jedino što stvarno morate upamtiti je da nakon što uzmete svoju ružu samo s korijenom, morate je što prije ubaciti u zemlju.

image
Unsplash

Ako nemate vremena za sadnju odmah, stavite svoju ružu vani i pobrinite se da je korijenje malo vlažno. Saditi morate kad je ruža još u stanju mirovanja, što čini kasnu zimu i rano proljeće najboljim vremenom za kupnju ovih ruža i za sadnju istih. Ako ih ne možete posaditi u vrt u roku od nekoliko dana, najlakše je da ih posadite u posudu i ostavite ih tamo dok ne nađete mjesto gdje ćete ih trajno posaditi.

Evo kako posaditi ruže:

Kada budete spremni posaditi korijenje ruže, slijedite nekoliko jednostavnih koraka:

1. Namočite korijenje

Uzmite kantu i napunite je vodom, a zatim namačite korijenje biljke 20 do 30 minuta. To će napojiti ružu i pripremiti je za postupak sadnje. Ako primijetite da su korijeni biljke suhi, potopite je malo duže, oko sat vremena.

2. Iskopajte rupu

Ružama obično treba najmanje pet sati izravnog sunca dnevno. Ako niste sigurni gdje posaditi svoj grm, malo istražite određenu sortu. Imajte na umu da ruže ne vole vjetrovita ili previše izložena mjesta. Također neće uspjeti ako se moraju natjecati, zato se pobrinite da su vaše ruže dovoljno udaljene (najmanje metar i pol) od drugih biljaka, posebno od ostalih ruža i grmova s ​​cvijećem.

Za korijenje ruže iskopajte rupu duboku najmanje pola metra i jednako toliko široku. Na dno rupe dodajte kompost i smjestite biljku.

3. Temeljito zalijevajte

Nakon što završite s sadnjom ruže, nužno je temeljito zalijevajte. Umjesto da cijelu biljku prelijete vodom, usredotočite se na točenje vode oko baze ruže. Malčirajte i ostavite na miru dok kasnije u proljetnoj sezoni ne primijetite novi rast. Zatim slijedite upute za zalijevanje određene sorte ruža i uživajte u raskošnom cvjetanju tijekom ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 12:30