KORAK PO KORAK

Sada je idealno vrijeme da spremite sjemenje iz svog povrća za vrhunski urod dogodine

 /SHUTTERSTOCK
Jednostavna je činjenica da produktivna biljka dobiva početak od zdravog, plodnog sjemena

Spremanje sjemenja povrća iz vašeg vrta jedan je od najboljih načina da uštedite. Osim toga, jeste li također znali da je to jedan od najboljih načina za uzgoj zdravijih biljaka i produktivniji vrt?

Spremanjem sjemenja ovog ljeta od vašeg najboljeg povrća i od vaših najzdravijih i najproduktivnijih biljaka, stvarate zalihu sjemena više kvalitete za rast sljedeće godine. Što je bolje sjeme, veće su šanse za još bolje biljke sljedeće godine.

Jednostavna je činjenica da produktivna biljka dobiva početak od zdravog, plodnog sjemena. Ako je sjeme slabo, staro ili dolazi od biljke koja nije dobra, vjerojatno će i sjeme proizvesti slabu i nejaku biljku.

Upravo zato želite odabrati najzdravije i najsnažnije povrće iz kojeg ćete sačuvati svoje sjeme. Najbolje je kada uzimate sjemenke iz ploda kada je biljka na vrhuncu. I upravo je zato sredina do kraja ljeta savršeno vrijeme za spremanje sjemena.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada i kako sačuvati sjemenke povrća

Prvo voće i povrće proizvedeno na biljkama obično je vrlo malo i pomalo nezrelo. Većina sjemenki koje se formiraju rano također nisu toliko razvijene. Zbog toga nisu dobri kandidati.

Kasno sezonsko voće također nije najbolji izbor, ali iz nekoliko različitih razloga. Kasno u godini, sjeme u voću često ima više šanse za unakrsno oprašivanje od drugih sorti i usjeva. To znači da na kraju možete spasiti sjeme koje neće biti kao vaša trenutna biljka.

To znači da je sredina ljeta apsolutno najbolje vrijeme za sakupljanje sjemenja. Za početak, uvijek pazite da berete najzdravije i najproduktivnije biljke u vrtu. Biljke koje pokazuju znakove bolesti ili stresa mogu imati manje idealno sjemena.

image
/SHUTTERSTOCK

Sjemenke koje možete sačuvati i one koje ne možete – Kako sačuvati sjemenke povrća

Kada spremate sjeme, važno je znati da se ne mogu sačuvati sve sjemenke svake biljke. Najbolje sjeme za spremanje je otvoreno oprašivano sjeme. Otvoreno oprašeno sjeme je ono koje se razvija unutar ploda biljke i nastavit će proizvoditi isti urod i isto sjeme, godinu za godinom. Možete pronaći sorte sjemena s otvorenim oprašivanjem za gotovo svako povrće pod suncem.

Sjemenke koje se ne mogu uspješno spasiti – Kako sačuvati sjemenke povrća

Nažalost, ne možete sačuvati sjeme svih povrtnih biljaka. A na vrhu ovog popisa su hibridne biljke.

Hibridne biljke nastaju križanjem dviju ili više sorti jedne povrtne biljke kako bi se dobila nova biljka novih kvaliteta. One mogu biti fantastične biljke i dati prekrasne rezultate. Ali jedini problem je taj što sjeme tih biljaka neće proizvesti istu biljku sljedeće godine.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako sačuvati sjemenke povrća – postupak

Nakon što odaberete povrće, prerežite ga na pola. Zatim nježno ostružite sjemenke s jezgre, pazeći da nožem ili strugalicom ne oštetite omotač sjemenki.

Zatim položite sjeme na suhi papirnati ručnik i stavite na toplo, sunčano mjesto da se osuši. Obično će trebati nekoliko tjedana da se sjeme potpuno osuši. Nakon što se osuši, uzmite novi komad papirnatog ručnika i stavite sjemenke u njega.

Papirnati ručnik izvrstan je za upijanje vlage koja još postoji u sjemenu. Također će pomoći u zaštiti sjemena od oštećenja uzrokovanih svjetlom. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici i na hladnom i suhom mjestu.

Sjemenke možete čuvati u zamrzivaču za dulji rok trajanja. Međutim, ako ćete sjeme koristiti sljedeće sezone, hladno skladištenje nije potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:17