NE PROPUSTITE

SAMO JOŠ DANAS (petak, 9. kolovoza) na svim kioscima potražite novi broj magazina D&D Vrt

Sve o plodovitom povrću koje upravo dozrijeva, kako cvijeće štiti biljke u vrtu, koje su najbolje medonosne biljke... I još mnogo sjajnih vrtnih priča

Polako ulazimo u najplodniji dio godine, kada sav naporan rad i trud dolazi na naplatu. Rajčice, krastavci, lubenice, tikve, patlidžani... Sve te divne biljke upravo jesu ili će uskoro biti u punom dozrijevanju i tome se neizmjerno veselimo.

Tako je i u našem D&D vrtu na zagrebačkim Ravnicama, a naša urbana vrtlarica Andreja Čoh napravila je opsežnu temu o plodovitom povrću koje upravo dozrijeva. Uz to, od našeg vrtlara Hrvoja Kovača doznat ćete kako zaštititi svoje zeleno carstvo dok ste na godišnjem odmoru.

Jeste li se ikada zapitali kako to proizvođači meda koji kupujete narede pčelama da sakupljaju med samo s vrste cvijeta koji ste odabrali. Primjerice, 'livada', 'bagrem', 'kesten', 'cvjetni'... U ovom broju Hrvoje će vam objasniti o čemu se radi, ali i koje su to top medonosne biljke.

Još jedna zanimljiva tema kojom se bavimo je cvijeće koje štiti povrće u vrtu. Jedna od najčešćih zabluda o vrtlarenju je ta da je uzgajanje cvijeća u vrtnim gredicama trošak vremena i prostora. Uzgajanje cvijeća u vrtovima bila je uobičajena praksa naših baka i djedova, čije je vrtove oplemenjivalo raznobojno cvijeće. Razlog tome nije bila samo ljepota tih biljaka, nego njihova uloga u zaštiti povrća od nametnika i bolesti. Neven će, primjerice, raste li u blizini brokule i kelja, privući na sebe lisne uši, čak i ako je samo 30 cm od povrća. Tako se u vrtu uspostavlja prirodna ravnoteža, sustav se brine sam za sebe te se smanjuje količina posla za vrtlara/icu.

Odlučili smo malo zaokrenuti priču, tako da vas ovaj mjesec ne vodimo, kako biste možda očekivali, na more, već u Osijek. Posjetili smo divno dvorište osječke profesorice Josipe Tokić i nevjerojatno eko imanje fotografa Marija Romulića, koje se proteže na čak četiri hektara.

Kao i inače, tu su još i shopping vodiči, zelena mjesta, inspirativni ljudi i brojne druge priče. Zato ne propustite magazin D&D Vrt na svim kioscima uz Jutarnji list u četvrtak, 8.8. Pišite nam i na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Uživajte u berbi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:47