Male cvjetne oaze

Samo zato što nemate dvorište ne znači da ne možete imati vrt: Cvijeće za male balkonske vrtove

 INSTAGRAM /@MIAKINOKO/
Evo nekih od najljepših cvjetnih vrsta za male balkonske vrtove koje će svi sigurno voljeti

Niste sigurni koje cvijeće odabrati za svoj balkon? Vaš lokalni vrtni rasadnik vjerojatno nudi velik izbor cvjetnih opcija, ali nije sve cvijeće za male balkonske vrtove s ograničenim prostorom.

Kada birate cvijeće za vaš mali balkonski cvjetnjak, morate biti sigurni da je prikladno za uzgoj u posudama. Neke biljke najbolje rastu u posađene direktno u tlo, ali to kod vas nije moguće osim ako nemate prostora u dvorištu. Također, pogledajte koliko sunčeve svjetlosti prima vaš balkon; trebate odabrati biljke koje odgovaraju broju sunčanih sati.

Za sjenoviti balkon potrebno je cvijeće koje voli sjenu, dok za sunčani balkon postoji više mogućnosti za cvijeće.

Osim toga, želite cvijeće koje će vaš balkon ili verandu učiniti uzbudljivim i šarenim. Kad prijatelji izađu na vaš balkon, trebali bi biti zadivljeni različitim bojama i mirisima koji ispunjavaju zrak.

Begonije

Izvrsna opcija za sjenovite balkone.

Teško je ne voljeti begonije. Ne samo da je ovo prekrasno cvijeće odlično za male balkonske vrtove, već ima i lišće u obliku srca bez cvjetova. Cvjetovi su crveni, ružičasti, narančasti i bijeli, ali neke sorte imaju i druge boje.

Ako vaš balkonski vrt ima hladovinu, begonije su izvrsna opcija. Uspijevaju u sjeni sve dok imaju vlažno, plodno tlo. Pokušajte uzgojiti ovo cvijeće u visećim košarama ili posudama u kutu.

Krizanteme

Traže puno sunčeve svjetlosti.

Krizanteme rastu u gotovo svim regijama, ali sezona varira. U nekim krajevima najbolje rastu u jesen, dok u drugim krajevima rastu ljeti.

Bez obzira na godišnje doba u kojem uzgajate krizanteme, cvijeće divno raste u posudama. Za cvjetanje im je potrebna puna sunčeva svjetlost i dovoljno vode. Ovo cvijeće treba prostora, stoga ih nemojte saditi s drugim cvijećem.

Klinčić

Nevjerojatan mirisni cvijet koji je potreban svakom balkonu.

Svaki balkonski vrt treba nešto klinčića u posudama. Ovi cvjetovi rastu u različitim bojama poput ružičaste, boje lososa, crvene i bijele, ispuštajući divan miris koji ispunjava zrak, ali nije previše intenzivan. Klinčić pripada istoj obitelji kao karanfili, a dolazi u različitim sortama od jednogodišnjih do višegodišnjih biljaka.

Klinčiće treba saditi na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni; u idealnom slučaju, potrebno im je šest sati sunčeve svjetlosti da proizvedu pune cvjetove. Potrebno im je plodno, dobro drenirajuće, alkalno tlo, ali jednom kad imate prave uvjete, ovo cvijeće vašem balkonskom vrtu daje zadivljujući izgled.

Fuksija

Sjajan cvijet za uzgoj koji visi s ograde balkona.

Fuksije dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama. Cvjetovi su različitih nijansi ružičaste, bijele, ljubičaste, narančaste i crvene. Vrtlari vole fuksije jer imaju jedinstven izgled zbog viseće stabljike. Neki kažu da izgledaju poput cvjetnih lustera.

Kada uzgajate fuksije, pobrinite se da osigurate plodno, vlažno tlo za optimalan rast.

Pelargonije

Savršeno cvijeće za prozorske kutije.

Kada su u pitanju pelargonije imate mnogo mogućnosti. Neke sorte su jednogodišnje, a neke višegodišnje. Sve one imaju ugodan miris i zahtijevaju dovoljno sunčeve svjetlosti i vode za rast. Ako ovom cvijeću date puno sunčeve svjetlosti, cvjetovi mogu doseći visinu do dva metra.

Pelargonije dolaze u nizu boja poput ružičaste, crvene, ljubičaste i bijele. Neke su višebojne! Ako imate prazna mjesta u spremnicima ili prozorskim kutijama, dodajte nekoliko pelargonija; savršeni su cvijet za popunjavanje jer se ne šire.

Hortenzije

Iako su poznate po tome što postaju masivne biljke, ali jednako dobro funkcioniraju i u manjim prostorima!

Hortenzije su prekrasno cvijeće koje raste u sferičnom obliku. Kompaktne su biljke, savršene za male balkonske vrtove. Vrtlari vole uzgajati ovo cvijeće jer čine prekrasno rezano cvijeće za bukete ili središnje dijelove vašeg kuhinjskog stola.

Ako želite uzgajati hortenzije, osigurajte im dovoljno sunčeve svjetlosti i često zalijevanje. Ove biljke proizvode stotine cvjetova, pa im je potrebno mnogo vlage.

Također možete malo eksperimentirati sa svojim hortenzijama i dobiti različite boje.

Impatiens

Samo dva sata sunčeve svjetlosti savršeno će poslužiti ovom cvijeću.

Iako malo biljaka raste u sjeni, Impatiens je cvijet koji uspijeva u sjenovitim područjima. Ako imate zasjenjeni balkon ili mjesto na terasi na kojem želite uzgajati cvijeće, isprobajte Impatiens.

Stavite cvijeće na mjesto gdje će dobiti samo malo popodnevnog sunca, ali preživjet će i bez toga. Dva sata sunčeve svjetlosti obično su dovoljna da Impatiens proizvede cvjetne grozdove. Osigurajte vlažno tlo i očekujte cvjetanje tijekom proljeća i ljeta ako često zalijevate.

Lobelija

Savršen cvijet za užurbani stil života.

Lobelije su lijepi, debeli cvijet koji dolazi u plavoj, bijeloj i ružičastoj boji. Ove su biljke poznate po tome što ih nije potrebno posebno održavati, pa savršene za male balkonske vrtove. Cvjetovi padaju iz posuda i najbolje cvjetaju prije no što noćne temperature postanu previsoke.

Uzgajajte cvjetove lobelije na puno suncu, iako preživljavaju i u djelomičnoj sjeni. Ako je moguće, pronađite mjesto koje prima jutarnju sunčevu svjetlost i popodnevnu sjenu. Pazite kada biljka prestane cvjetati; to je znak da ju treba podrezati.

Neven

Izvrsna hrana za vaše lokalne leptire i pčele.

Nemojte otpisivati neven jer je tako čest. Ovo cvijeće jarkih boja koje nije potrebno održavati savršeno je za nove vrtlare. Zahtijevaju malo njege, ali pazite da ih obrežete kako biste potaknuli više cvjetanja, a neveni će se raširiti ispunjavajući prazna mjesta.

Jedan od najboljih razloga za uzgoj nevena na balkonu je taj što njihov miris odvraća štetočine i neželjene insekte. Manja je vjerojatnost da ćete imati problema sa štetočinama s nekoliko posuda nevena koje vise uokolo.

Mandevilla ili brazilski jasmin

Obavezno ih premjestite tijekom zime.

Ako želite tropsku biljku dodati u svoj balkonski vrt, razmislite o uzgoju Mandevilla. Ovo je tropska biljka penjačica koja voli toplinu, stoga odaberite sunčano mjesto s malo zaklona od popodnevnog sunca. Cvjetovi cvjetaju u nijansama ružičaste i crvene boje, a ovim biljkama ćete morati osigurati rešetku ili neku potporu.

Budući da je cvijeće tropsko, morate ga unijeti u kuću kada temperature padnu. Kada se pravilno uzgaja, to je višegodišnja biljka, ali lišće će opadati u uvjetima slabog osvjetljenja.

Ukrasni slak ili Morning Glories

Morning Glories treba nešto na što će se popeti, ali ne dopustite da vas to spriječi!

Morning Glories poznata je po tome što je invazivna biljka vinove loze, pa je idealan za uzgoj u posudama. Neke loze mogu doseći i do 15 stopa ili više.

Raste u nizu boja, poput ružičaste, ljubičaste, plave ili bijele. Ako uzgajate nekoliko različitih boja, one će stvoriti prekrasan niz na vašem balkonu. Ovo cvijeće zahtijeva punu sunčevu svjetlost i zaklon od hladnoće; ne vole mraz. Ako zaboravite zalijevati nekoliko dana, bit će u redu, ali vlaga pomaže u stvaranju većeg broja cvjetova.

Maćuhice

Maćuhice su najbolji način da na svom balkonu dobijete stvarno jedinstveno cvijeće.

Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti kod maćuhica je da imaju baršunasti izgled bogatih boja. Njihove boje dolaze do izražaja kada su posađene sa zelenilom. Maćuhice ulaze u kategoriju cvijeća koje je najlakše uzgajati, posebno na balkonu. Dobro rastu u posudama, prozorskim kutijama i visećim košarama.

Uzgajate li maćuhice, pobrinite se da cvjetovima osigurate plodnu, humusnu zemlju koja je blago kisela. Trebaju puno sunčeve svjetlosti.

Petunije

Izvrsne za uzgoj u visećim koritima.

Vrtlari vole petunije jer obilno cvjetaju u različitim bojama. Njihov miris je najuočljiviji navečer, pa ako noću sjedite vani na svom balkonu, osjetit ćete njihov slatki, cvjetni miris.

Petunije dolaze u nizu boja poput ljubičaste, ružičaste, crvene, bijele itd. Dobro rastu u posudama i visećim košarama, ali pazite da dobiju puno sunčeve svjetlosti i gnojiva za optimalan rast. Što više sunčeve svjetlosti primaju, to više cvjetaju.

Slatka Alyssum

Ovi neće narasti jako visoko, ali mirišu prekrasno!

Slatki Alyssum jedno je od najslađih godišnjih cvjetova koje možete dodati u svoj balkonski vrt. Za razliku od drugog cvijeća, ovo nema visoke stabljike. Umjesto toga, ovi slatko mirisni cvjetovi pojavljuju se od proljeća do prvog mraza, spuštajući se niz žardinjere ili viseće košare.

Ako želite uzgajati slatko cvijeće Alyssum, osigurajte punu sunčevu svjetlost. Podnose sjenu, ali više sunčeve svjetlosti dovodi do više cvijeća. Treba ih stalno zalijevati. Što je najbolje, oprašivači vole ovo cvijeće i pohrlit će na vaš balkonski vrt.

Torenija

Dovedite kolibriće na svoj balkon uz Torenu.

Neki ju zovu cvijet željeza. Oprašivači poput kolibrića vole ovo cvijeće.

Torenija dolazi u nijansama žute, ružičaste, ljubičaste i bijele. Ako imate sjenovito mjesto na balkonu kojem je potrebna boja, ovo cvijeće je još jedna opcija. Ove biljke obilno i jarko cvjetaju u sjeni, pokazujući svoje trobojne cvjetove u obliku trube.

Verbene

Prekrasan cvijet za vašu ogradu.

Biljke koje se vuku lijepo izgledaju na balkonima, pogotovo kada ih stavite u žardinjere ili prozorske kutije na ogradu. Verbene su lijepa vučna biljka; pokušajte ih posaditi na rubove vaše kutije za sadnju.

Najbolje rastu na punom suncu, a ako slučajno zaboravite zalijevati nekoliko dana, nastavit će napredovati.

Cinije

Omiljeno cvijeće vrtlara.

Cinije bi mogle biti posljednje na našem popisu, ali one su jedno od najlakših cvjetova za uzgoj. To su cvjetovi jarkih boja koji snažno cvjetaju, šireći se i razmnožavajući brzo.

Cinije su izvrsne za uzgoj uz povrće jer privlače leptire i druge oprašivače. Ako uzgajate krastavce ili drugo povrće koje treba oprašiti, stavite cinije u obližnju posudu kako biste osigurali veliku žetvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:25