u gostima

Šarmantna zagrebačka terasa skrivena od pogleda: čarobno dvorište poznate dizajnerice

 Berislava Picek/ CROPIX
Posjetili smo čarobno dvorište od čak 85 četvornih metara ispred privatnog stana dizajnerice u jednom istočnom zagrebačkom naselju

Kako je riječ o nevjerojatno prostranom eksterijeru, rezultat je čak nekoliko hedonističkih vanjskih zona.

Prednje prostrano dvorište ispred svojeg zagrebačkog stana, koje je bilo neplanski zasađeno različitim biljem i nije se koristilo za boravak, dizajnerica Mirjana Mikulec odlučila je pretvoriti u svoju malu zelenu oazu gdje će moći provoditi slobodno vrijeme. Nakon useljenja u stan i njegova uređenja do posljednje sitnice napokon je došao red i na eksterijer, koji se prostire na 85 četvornih metara i nepravilnog je oblika.

image
Dizajnerica Mirjana Mikulec
Berislava Picek/ CROPIX

- Moram priznati da je uređenje dvorišta bio veliki kreativan izazov za mene. Rijetko kada osmišljavamo eksterijere, a ako se to i dogodi, uglavnom je riječ o balkonima i terasama. Klijenti se, naime, obično sami prihvate uređenja vanjskog dijela svojeg doma. Osim toga, ovdje je bila riječ o zapuštenom vrtu koji je trebao temeljitu adaptaciju. I prenamjenu jer se do sada nikada nije boravilo u njemu - prisjeća se dizajnerica koja je i u toj maloj zelenoj džungli, na koju se pruža pogled iz njezine kuhinje, vidjela izvrstan potencijal za dnevni boravak na otvorenom, mjesto na kojem će moći uživati cijela obitelj.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Velika kvadratura omogućavala je osmišljavanje raznolikog sadržaja i nekoliko zona - za blagovanje, pripremu hrane, lounge i dječji kutak te dio za ispijanje kave.

- Htjeli smo, s obzirom na to da smo imali dovoljno prostora na raspolaganju, zadovoljiti raznolike potrebe obitelji te stvoriti nekoliko zona koje omogućavaju privatnost, ali i primanje većeg broja gostiju. Svi se okupimo za blagovaonskim stolom, a kada požele, djeca se upute na igru prema šatoru, dok se odrasli druže u lounge zoni.

Zajedno smo, komuniciramo, ali imamo, kada to poželimo, i svoju privatnost - objašnjava dizajnerica. Prije nego što se krenulo u čišćenje dvorišta i pripremu terena, dizajnerica je napravila nacrt s rasporedom i osmišljavanjem zona koje će se nalaziti u njemu.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Najviše mjesta zauzimaju lounge i zona blagovanja koje su fiksan prostor, kao i dio za roštilj, a dominiraju, prema dizajneričinoj želji, prirodni elementi, prvenstveno zelenilo i drvo. Na drvenom deckingu postavljene su metalno-drvene konstrukcije za blagovaonički stol te kutnu garnituru, kao i nadstrešnicu za stol iznad blagovanja.

- Kako u stanu nemamo mjesta za odlaganje, željeli smo namještaj koji će moći ostati preko cijele godine na otvorenom. Iznimka su jedino sjedala od spužve i tekstila koja pospremimo - objašnjava Mirjana Mikulec. Kutak za ispijanje kave svojim polukružnim konceptom i općenito izgledom, inspiriranim Španjolskom, razlikuje se uvelike od ostatka prostora. Međutim, da i dalje bude dio stilske cjeline pobrinula se siva boja na popločanoj klupi od betona, kao i crna boja stola. Keramičke pločice dale su mu dašak tradicije i egzotike, a beton element urbanosti. Uz metalnu ogradu, koja vrt dijeli od ulice, posađeno je visoko bilje među kojim dominira bambus.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Kako u stanu nema mjesta za odlaganje, poznata hrvatska dizajnerica vani je htjela imati namještaj koji će preko cijele godine moći biti na otvorenom

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Siva boja na popločanoj klupi od betona te crna boja stola djeluju jako elegantno i profinjeno koloritna rapsodija
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Obožavam bambus pa sam od njega odlučila stvoriti visoku zelenu ogradu koja nas štiti od pogleda prolaznika i umanjuje zvukove s ulice, a istovremeno smo okruženi zelenilom, što je također bio cilj. Pogled na bilje zasađeno u vrtu doista je pravi odmor nakon napornog radnog dana. Uživam u njemu i tijekom zimskih mjeseci, gledajući ga iz boravka ili kuhinje, dok ispijam svoju jutarnju kavu ili čaj - otkriva dizajnerica, dodajući da se još, i godinu dana nakon uređenja, uvijek pri pogledu na vrt prisjeti i kako je izgledao prije.

image
Šator je omiljeni dio vanjskog prostora Mirjaninoj djeci koja se ovdje često igraju sa svojim prijateljima
Berislava Picek/ CROPIX
image
Cvijeće u jarkim bojama svaki dan uvijek iznova razveseli obitelj Mikulec
Berislava Picek/ CROPIX

Najviše mjesta zauzimaju lounge i zona blagovanja koje su fiksan prostor, kao i dio za roštilj, a njima uspješno dominiraju prirodni elementi, prvenstveno zelenilo i drvo

image
Kutak za ispijanje kave svojim polukružnim konceptom i općenito izgledom, inspiriranim Španjolskom, razlikuje se uvelike od ostatka ovog urbanog eksterijera
Berislava Picek/ CROPIX
image
Tlocrt

- Svi zahvati promijenili su vrt do neprepoznatljivosti i to je ono što me uvijek iznova fascinira. Kao i činjenica da smo zadovoljili različite potrebe, a da je prostor pritom zadržao prirodnost i spontanost - ističe Mirjana. To se uvelike postiglo i različitim zelenilom, trajnicama i ukrasnim grmovima, šimširima, bambusom, hortenzijama, lavandom i paprati. S dolaskom lijepog vremena dizajnerica je dodala aktualno sezonsko cvatuće bilje koje daje poletnost, vedrinu i prijeko potrebno šarenilo prostoru.

- Cvjetne latice stvaraju posebnu mirisnu i vizualnu čaroliju i pravi su podizač raspoloženja, baš kao i detalji poput fenjera, tegli, lampica, drvenog šatora koji smo radili po mjeri - zaključuje dizajnerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:33