Uređenje okućnice

SAVJETI KRAJOBRAZNIH ARHITEKATA: 5 novih trendova u uređenju vrta

 Getty Images
 

Kao i u uređenju doma, i u našim se vrtovima pojavljuju i mijenjaju trendovi, raste popularnost pojedinih biljaka ili pak ponovno otkrivamo stare biljke koje su svojedobno, prije nego što su u jednom trenutku "izašle iz mode", bile neizbježan dio svakog vrta. Krajobrazni arhitekti prate trendove i njihovi korisni savjeti pomažu nam osmisliti uređenje naših okućnica koje su produžetak našeg životnih prostora. Naravno, uspješnost naših vrtova i njihov izgled ovisi o količini pažnje i brige koju im posvećujemo, a kako živimo u sve gušće naseljenim sredinama, iznimno nam je važno da onaj mali komadić zelenila koji imamo na raspolaganju izgleda najbolje što može. Želite li osvježiti na neki način svoj vrt, saznajte koji će trendovi vladati našim zelenim površinama ove godine!

Photo of elegant new design villa with backyard
Getty Images

Biljke s dvostrukom funkcijom

S obzirom na to da imamo sve manje prostora za sadnju raznovrsnih biljaka, sve nam je važnije da naše biljke nisu isključivo za gledanje. Osim što privlačno izgledaju, mnoge biljke nose hranjive plodove, pročišćavaju zrak ili ga ispunjavaju predivnim mirisom, što nam boravak u vrtu čini još ugodnijim. Različito povrće, poput komorača ili mrkve, začinsko bilje kao što je ružmarin ili bosiljak, niski grmovi malina ili jagoda izvrstan su odabir za popunjavanje prostora u vrtu, a istodobno imamo i dodatne koristi od biljaka koje uzgajamo. Brojno povrće, osim što nam služi kao hrana, ima i iznimno dekorativno lišće, koje izvrsno izgleda u vrtu.

Mowing the grass
iStockphoto

Travnjaci sve manje popularni

Svake godine sve je manje travnjaka koji okružuju naše okućnice jer su većinom zahtjevni za održavanje. Traže puno vode i gnojenja kako bi ostali raskošni i zeleni, a da ne spominjemo održavanje u obliku redovitog košenja. Sa sve manje prostora na raspolaganju, ljudi se sve više opredjeljuju za sadnju korisnih ili vizualno zanimljivih biljaka uz neizbježno dodavanje gredica s cvijećem i razbijanje velike zelene površine.

A few succulent plants growing on the side of a garden filled with aloes and succulent species, the gardener is a lover and specialist grower of indigenous succulent plants.
iStockphoto

The ornamental plant with small leaves similar to palm can easily be grown and withstand drought .
iStockphoto

Neuobičajeno osvaja

Sve se više obrazujemo o biljkama, sve nam je više vrsta na raspolaganju i sve češće planiramo sadržaj svojih vrtova. U potrazi za nečim novim i nesvakidašnjim, tradicionalno drveće zamjenjujemo egzotičnim biljkama poput raznovrsnih palmi. Naravno, sve ovisi o tome kakvi su uvjeti tla i klime na području gdje se naš vrt nalazi, pa će tako, primjerice, u prostorima gdje su česta sušna razdoblja s jakim suncem sve veću popularnost stjecati različite vrste sukulenata.

Papaver nudicaule. Colourful iceland poppy flowers in the counter-light.
iStockphoto

Blue poppy, mecanopsis grandis, flower, back lit, macro
Getty Images

Horned pansies and purple rock cress, Germany, Eifel.
iStockphoto

Povratak livadama

Za one koje ne privlači egzotika, a žele uvesti neku novost među svoje zelenilo, na raspolaganju su i biljke koje simboliziraju svojevrstan povratak u prošlost i djetinjstvo. Sadnjom inače samoniklog cvijeća koje smo kao mali nalazili u divljini i na livadama unosimo poseban šarm u naš vrt. Poljsko cvijeće tako sve više volimo uključiti u planiranje vrta i urbanim su vrtlarima sve zanimljiviji, primjerice, različite vrste maka i cvijeće poput naprstka ili božura. U ovu kategoriju ulaze i klasične biljke poput tulipana i maćuhica, koje su i dalje iznimno rado viđene u našim vrtovima i vazama.

Samo zeleno

Recikliranje, prenamjena materijala iz doma i postojećeg vrta sve je češća značajka novih vrtova, u kojima se mogu primijetiti brojni kreativni primjerci korištenja stare opeke, lonaca za kuhanje u ulozi lončanica, oluka i paleta za sadnju vertikalnih vrtova kojima se štedi i manje zagađuje. Pritom nam postaje sve važnije pametno trošenje vode, posvećujemo sve više pažnje materijalima koje koristimo za dohranu svojih vrtova odabirom organskih elemenata i prirodnog kompostiranja i uz već spomenuto recikliranje trudimo se biti svjesni i osviješteni našeg utjecaja na okoliš u kojem živimo.

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:13