ATRAKTIVNI LOKAL

Saya, nova zagrebačka cvjećarnica koja nas je oduševila

 

U Trakošćanskoj ulici u Zagrebu, nedaleko Doma sportova, nedavno je otvorena vrlo lijepa cvjećarnica imena Saya. Na prvi je pogled već očito da to nije tipična cvjećarnica, jer izgleda otmjeno i pomalo mistično. Zidovi u unutrašnjosti koji se vide kroz izlog su tamne boje, cvijeće i druge biljke ne stoje zgusnuto jedna uz drugu, izloženi su razni umjetnički aranžmani, a u ponudi ima i neobičnog bilja.

Najveće iznenađenje bila nam je transformacija tipičnog neuglednog ugla prizemlja jedne stambene zgrade na uglu Trakošćanske ulice i Ulice Otona Kučere u atraktivni lokal. Prostor su uredili Sanja Petrov, vlasnica cvjećarnice Saya i Hrvoje Majer, akademski slikar, koji ima i svoju školu slikanja.

- Moj frend Hrvoje i ja došli smo do kombinacije boja za uređenje prostora. Ono što sam htjela je da se cvjećarstvo ovdje pokaže i kao umjetnost, a ne samo trgovina cvijećem. Željela sam da se osoba koja uđe osjeti ugodno, te nakratko bude u drugačijem svijetu od onoga na ulici. Svaki cvijet i biljka kod mene imaju svoj prostor, svoju pozornost - kaže Sanja Petrov.

Cvjećarnica se sastoji od ulaznog dijela s pultom, galerije s cvijećem i raznim biljem s velikim izlogom te prostora za sušenje bilja, toaleta, ukupne veličine 26 četvornih metara. Galerija ima nekoliko zanimljivih detalja uređenja kao što su jedna visoka retro lampa i japanski suncobran sa suhim cvijećem koji je stropna lampa. Lokal su Sanja i Hrvoje izvana odjenuli u sivu foliju koja ima dobar efekt sa zelenim biljem u izlogu te su postavili logo s imenom, nježnog izgleda. Povremeno biljke budu izložene i ispred izloga na ulici.

- I u prostoru je tamno siva boja zidova čime cvijeće i biljke također dolaze do izražaja. Nekima je boja u unutrašnjosti pretamna, to je naravno stvar ukusa... No zapravo ima mnogo osvjetljenja u galerijskom dijelu jer odozgo dolazi svjetlo te prostor nije mračan. Veliko zidno ogledalo lokalu daje širinu. Unutra je i jedna metalna stolica za lagani industrijski štih. Ulazni pult u lokal je od tamno obojenog drva. Pult stvara dojam elegantnog ulaza i važan je za cjelokupni dojam. Na podu je ostao tamni laminat koji je bio ranije u lokalu, svidjelo mi se što je pomalo dotrajao te izgleda kao stari brodski pod - objašnjava Sanja Petrov.

Ime cvjećarnice Saya, na japanskom znači - sretan dječak.

- Izabrala sam to ime jer je zvučno, ulazi u uho i lijepo je - dodaje Sanja.

Pričamo o načinu na koji slaže svoje zanimljive aranžmane koji se tu nude.

- U aranžiranju obožavam rustikalno, volim prirodne materijale, svoje aranžmane oblačim recimo u koru drveta. No nekad i od odbačenih stvari napravim nešto, ukrasim sve nekim detaljem koji napravi da izgledaju posebno, a to može biti dio od obične konzerve, obojan u neku boju. Volim takve eksperimente. Izrađujem i slike u 3D varijantama sa suhim cvijećem - kaže vlasnica.

Od biljaka u teglama nudi oleander, benjamin, fikus, dracenu, kaktuse, orhideje, imala je nedavno i drvo banane. Onima koji traže biljke za tamnije prostore i ne žele mnogo brinuti, preporučit će zanije, a oni koji su više za zahtjevniju biljku mogu kupiti mesožderku. Ona voli neobične biljke te uvijek u nabavi gleda što bi pasalo u sam prostor, da izgleda atraktivno te da se ne može naći svugdje. Robu nabavlja u OPG-u Međimurje i od uvoznika iz Nizozemske, više kvalitete. U ulaznom prostoru suši se jedan lovorov vijenac, koji će uskoro postati zlatne boje. Za njegovo sastavljanje vlasnici cvjećarnice Saya trebalo je dva sata.

- Cvijeće ima glavnu ulogu u prostoru i zato mi je važan izlog, da se u njemu osjeća kreativnost, što ovdje radim, te da privuče i ljude koji znaju cijeniti unikatnost. Odaziv je dobar, uglavnom se više traže kreativni aranžmani nego buketi ruža, a i cijene su korektne. Može se kupiti biljka za 15 kuna, ali i nešto ekskluzivno. Saslušat ću i želje kupaca za iduću nabavu - kaže ona.

Od nedavno radi i ukrase za vjenčanja. Upravo jednoj budućoj mladenki slaže revere sa sušenim cvijećem, koji uzvanicima mogu ostati kao uspomena i poklon.

Sanja je završila ugostiteljstvo, ali joj je cvjećarstvo prije bilo hobi i njena, kako kaže, doza opuštanja i sreće. No potom je krenula u tom smjeru, upisuje tečajeve i u školi cvjećarstva.

- Upisala sam prvo na tečaj da vidim jel' ja to doista mogu, no išli mi je dobro i vidjelo se da nemam što čekati. Posao sam pokrenula uz pomoć kredita za samozapošljavanje. Teško je malo sad na početku, onaj neki strah i otvoreno pitanje hoće li posao opstati, jer lokali se po gradu otvaraju i zatvaraju. Još sve skupa, kroz ovih prošlih par mjeseci, nije isplativo, ali treba biti strpljiv, rano je za procjene - rekla je Sanja.

Ona je s Trešnjevke, ali za svoju je cvjećarnicu dugo tražila prostor, kako kaže, od Črnomerca do Dubrave.

- Na ovaj sam lokal naišla slučajno, kad sam išla u pekarnicu ugledala sam natpis da se iznajmljuje. Svidio mi se jer je na uglu, ima svjetla, a lagano je zasjenčan. Nekako sam se u njemu dobro osjetila na prvu, čim sam ušla imala sam viziju što treba napraviti - priča Sanja Petrov kako je ostvarila svoj san.

Stanovnici kvarta te oni koji ovdje rade vrlo su pozitivno reagirali na novi lokal.

- Mnogi mi govore da cvjećarnica ima štih glamuroznosti, a često čujem i riječi: 'Samo ništa nemojte mijenjati' - smije se Sanja, koja sada imati kraću stanku u radu, do 19. kolovoza.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:12