VRTNE NAPASTI

Saznajte kako se riješiti puževa golaća na prirodan način

 /SHUTTERSTOCK

Kiša i vlaga pogoduju razmnožavanju puževa golaća. Brojni vrtlari navode baš njih kao glavne neprijatelje njihovog lijepog i uspješnog vrata. Radi nemoćnosti da ih se riješi, vrlati često posežu za kemijskim sredstvima ne bi li se riješili ovih sluzavih bića. No, postoje i ekološki način kako minimalizirati ovaj problem. Prije svega, morate svoj vrt učiniti neprijateljskim okruženjem za njih te tako smanjiti njihovo razmnožvanje u njemu, a dobro bi bilo i privući prirodne predatore koji se vole hraniti puževim golaćima. Zapamtite da njima jako odgovara visoka, nepokošena trava, puno kompostnog materijala, bale slame ili sijena, opalo lišće, daske, cigle, kamenje i sličan materijal. Ukratko, što jveći nered to više puževa.

image
/SHUTTERSTOCK

Evo nekoliko savjeta kako ih se pokušati riješiti:

1. Izbjegavajte korištenje rastresitog malča tamo gdje postoji indikacija od pojave puževa. Za nih je malč genijalno stanište u kojem se super osjećaju. Zato, recite zbogom malču od slame, sijena i usitnjenog drva. S druge strane, malč od svježe koprive koja žari će ih odbiti.

2. Postoje određene biljke kojih se puževi golaći groze, zbog mirisa. To su češnjak, goruščica, ružmarin, majčina dušica, neven...Najviše začinsko bilje s mirisnim lišćem koje otpušta velike količine eteričnog ulja. Nekad je i peršin jako efikasan, a puževi golaći ne vole ni biljke s dlakavim lišćem. Ne vole ni ni miris taloga kave.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Nemojte zalijevati svoj vrt kasno po danu. zalijevajte uvijek ujutro kako bi se vrt osušio preko do noći. Ne zaboravite da puževi i njihova jaja uspijevaju u vlažnim uvjetima pa kasnim zalijevanjem vrta im omogućujete da po noći "rade lude zabave" u vašem vrtu.

4. Golaće jako vole jesti ptice, zmije, guštere, žabe, kukci...pa im dopustite da postanu češći gosti u vrtu. Izgradnja "hotela za bube" jedan je od najučinkovitijih načina za prirodnu kontrolu puževa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:27