Vrhunski projekt

Senzacija u Kopenhagenu: Vrt od 600 m2 na vrhu autosalona sa staklenikom, kokošima, košnicama..

www.oestergro.dk

 ØsterGro
OesterGRO je impresivno imanje na vrhu autosalona, na samom krovu, a vlasnici su bračni par Sofie Brincker i Kristian Skaarup

Naša suradnica Sendy Osmičević posjetila je Kopenhagen i tamošnju senzaciju - vrt od 600 kvadrata sa staklenikom, kokošinjcem kompostom, košnicama za pčele i zečevima.

Na vrhu autosalona u Kopenhagenu, na 600 četvornih metara, prostire se nevjerojatan prizor - predivan i kompleksan vrt sa staklenikom, kokošinjcem, kompostom, košnicama za pčele i zečevima.

image
Sendy Osmičević

Farma se zove OesterGRO, a pokrenuli su je bračni par Sofie Brincker i Kristian Skaarup 2014. godine uz pomoć volontera. Vlasnik autosalona, na čijem se krovu farma nalazi, ne naplaćuje najam te je rekao vlasnicima vrta da tim postupkom pokušava “očistiti svoju karmu”.

image
Sendy Osmičević
image
Sendy Osmičević

Svaki tjedan održavaju se zanimljive edukativne radionice za djecu i odrasle, a farma ima četrdesetak članova

image
Sendy Osmičević
image
Sendy Osmičević
image
Sendy Osmičević

Prvi korak za pokretanje farme bio je izračunati koliko točno zemlje krov može podnijeti. Nakon toga su napravili gredice u obliku hupsera, visine 30 i širine 60 centimetara, s međusobnim razmakom od pola metra. Takve uzdignute gredice imaju veću površinu, što znači da je odmah i urod veći. Najzanimljivije što sam vidjela na farmi je malčiranje gredica morskom travom i algama, za razliku od uobičajene slame koja se kod nas najčešće koristi. Objasnili su mi kako im je takvo malčiranje jednostavnije i dostupnije jer se nalaze pokraj mora, no svakako morsku travu i alge isperu od soli prije malčiranja. Vrt rijetko zalijevaju jer je klima u Kopenhagenu takva da tijekom cijele godine imaju kišu, iako su za svaki slučaj postavili cijevi za navodnjavanje kap po kap.

image
Sendy Osmičević
image
Sendy Osmičević

Ovdje se malčitanje gredaica obavlja morskom travom i alagama, za razliku od uobičajene slame koja se kod nas najčešće koristi. Domaćini su objasnili kako je takvo mlačiranje jednostavnije i dostupnije jer se nalaze pokraj mora

image
Sendy Osmičević
image
Sendy Osmičević

Staklenik se, osim svoje uobičajene funkcije, tijekom vikenda prenamijeni u restoran. Gotovo sva hrana s menija iz vlastitog je uzgoja, no gužva je toliko velika da na rezervaciju treba čekati i do dva mjeseca.

image
Sendy Osmičević
image
Sendy Osmičević

Staklenik se, osim svoje uobičajene funkcije, tijekom vikenda prenamijeni u restoran. Gotovo sva hrana s menija iz vlastitog je uzgoja

Farma ima četrdesetak članova koji svake srijede dolaze po svoje košarice hrane, a ako netko želi više sudjelovati, dobro došao je pomoći u održavanju vrta. Svaki tjedan održavaju se zanimljive edukativne radionice za djecu i odrasle, a tijekom mojeg posjeta održavalo se predavanje o važnosti zdrave prehrane.

image
Sendy Osmičević

Sofie i Kristian su me zaista lijepo ugostili, a na odlasku sam na poklon dobila sjeme nevena koje sam posijala u svom vrtu kao podsjetnik na ovu inspirativnu priču. Uvijek je iznova zanimljivo kako je čak i u velikim urbanim sredinama moguće stvoriti zelenu oazu kao sinergiju odmora, edukacije, dobre ekonomije, zdrave hrane i ekologije.

www.oestergro.dk, Facebook @farmengro, www.grospiseri.dk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:45