INSTAGRAM MANIJA

Šik biljni svijet Ivane Bukvić

Hrvatica koja djeluje u Njemačkoj uređuje sjajna mjesta diljem svijeta u kojima je hit-dekoracija zelenilo. Kaže da je opsjednuta biljkama, a što nam je još ispričala o svom životu i radu, saznajte u ovoj priči.

Topli, ispunjeni zelenilom, vrckavi, udobni, veseli - riječi su kojima se mogu opisati interijeri koje je u Berlinu uredila Hrvatica Ivana Bukvić, u gradu gdje sa suprugom i djecom živi posljednjih osam godina. Njezina se osobna energija osjeća u prostorima koje je osmislila i svi odišu životnošću. Pritom su biljke neizostavni dio svakog njezina interijera. Bar ErnteZeit u Berlinu, čiji je interijer dizajnirala, ovih je dana osvojio nagradu “A” design award. Ivana je urbana, mlada kreativka, poduzetnica i dizajnerica interijera, ali i žena koja uspijeva žonglirati karijeru i majčinstvo. Rođena je u Derventi u BiH. Zbog rata se s obitelji preselila u Zagreb. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, paralelno studirajući i na VERN-u. Pomaže u očevoj tvrtki, radi u studentskoj kantini, ali i mnoge druge poslove.

- Afinitet na područjima mode i dizajna pokazivala sam oduvijek. Za vrijeme mladenačkih dana u Zagrebu, samoinicijativno sam osnovala modni studio. Ipak, strast prema dizajnu bila je moj hobi do trenutka kad sam se preselila u Berlin, gdje sam počela uređivati stanove, i tu svoju ljubav pretvorila u profesiju - kaže Ivana Bukvić.

Isprva u Berlinu radi sa suprugom Robertom i svekrom - kupuju trošne stanove, preuređuju ih pa prodaju. Svekar vodi građevinski dio, suprug se bavi kupnjom i prodajom, a Ivana je odgovorna za dizajn interijera. Prije godinu dana osniva vlastiti studio za dizajn interijera - Ivy’s Design. Studio okuplja uglavnom hrvatski i većinom ženski tim. Njen Ivy´s Design studio u najkraćem roku postaje zaslužan za brojne uspješno izvedene originalne projekte i unikatna dizajnerska rješenja uglavnom u Berlinu, s Ivanom kao glavnom dizajnericom.

- Izostanak formalnog obrazovanja na području dizajnerske profesije nije utjecao na moje samopouzdanje i vlastite nedostatke nastojim pretvoriti u prednosti. Stvari se ne bojim raditi drukčije, moj je pristup dizajnu human i uvijek ističem da su ljudi oni za koje dizajniram. To znači kako dizajn nekog prostora odražava karakter i preference klijenta, ali završno i moj potpis - rekla Ivana Bukvić. Njezin uspjeh u Berlinu posljedica je iznenadne prilike koju joj je pružio suprug Robert nezadovoljan prijedlozima profesionalnih dizajnera. Naime, on je bio investitor u poslovno berlinsko carstvo - rent24, veliki coworking projekt. Hladan industrijski poslovni prostor veličine 1600 četvornih metara prenamijenila je u mjesto specifičnog dizajna, vođena idejom da rent24 treba biti pristupačan svima. Njihov coworking ured nedugo potom postaje svojevrstan brand.

Taj interijer postaje cijenjena referenca u njezinoj karijeri i stječe popularnost. Od prvog velikog projekta pa nadalje svi su njezini prostori ispunjeni zelenim detaljima. Opsjednuta sam biljkama. Nema prostora koji sam uređivala da nema biljke. U ured aviokompanije koja prodaje dijelove za ratne avione ubacili smo biljke. Nemam doduše zelenu ruku kao moja majka koja gdje pipne, tu raste, ali trudim se - kaže Ivana uz osmijeh.

"Mnogima se svidjelo što sam u hipsterski, industrijski Berlin unijela toplinu doma."

Ono što je, kako kaže, naučila i preporučuje svima kojima uredi prostor, je da za takav interijer mora postojati i osoba koja se redovno brine za bilje. - Moj tim nudi paket usluga, tako i osobu koja će se brinuti o bilju klijenta u njihovim uredima. To im bude isplatljivije nego da njihov radni prostor izgleda loše, s uvenulim biljem ili da svako malo kupuju novo - dodaje ona. Kaže da se u Berlinu, koji je hipsterski grad, usred vala industrijskog uređenja, mnogima svidjelo što je u takve prostore unijela toplinu doma. Ivana se u Njemačkoj angažirala i na projektu za izbjeglice, dijelom, kako kaže, jer je i sama bila u sličnoj situaciji. - Redovno ljetujem u Hrvatskoj, a često vikendom dolazimo u Zagreb, gdje žive moji roditelji, brat i sestra. Možda će me neki poslovi uskoro vezati za Hrvatsku pa ćemo više boraviti u njoj - govori Ivana Bukvić dok sjedimo u kavani “Johann Franck” na Trgu bana Jelačića.

KUHINJA ZA FOOD BLOGERICU KUŽIVANCIJA, EDITA ŠIMIĆ U BERLINU, MITTE

Uzduž cijelog jednog zida protežu se prozori, odnosno staklena stijena. Klijentica Edita Šimić htjela je stvoriti iluziju balkona jer ga nema u stanu. Veliki prozori poslužili su kao savršeno rješenje jer su otvoreni, a uz sve biljke koje su u prostoru, daju dojam i ugođaj vanjske terase. Projekt je iz prosinca 2017. godine. Blagovanje ostavlja dojam sjedenja u zimskom vrtu. Na gredi je postavljen, osim bršljana, prutasti kaktus.

COWORKING PROSTOR U AMSTERDAMU - BOS EN LOMMERPLEIN 270

Zavjese nije stavljala na prozore jer je ured smješten na zadnjem katu zgrade i ima prekrasan pogled na cijeli grad Amsterdam, htjela je taj pogled samo zaokružiti. Projekt je završen u svibnju 2017.

RENT 24, COWORKING PROSTOR U BERLINU - POTSDAMER STRASSE 182

Prvi Ivanin coworking projekt uređenja interijera. Zbog niskog budžeta, odlučuje se za maksimalno iskorištavanje dostupnih materijala. U hladan industrijski prostor unosi toplinu i živost, što kasnije postaje zaštitni znak, odnosno corporate identity renta24. Projekt je završen u rujnu 2016. Rado koristi antikvitete u svom dizajnu, a posebna strast joj je prenamjena odbačenih, zahrđalih i starih elemenata, koje najradije kombinira s elementima iz prirode. Tako je nastao i kutak - biljke bršljana koje izviruju iz ladica - kao rezultat razgovora s produkt-dizajnerom, Zagrepčaninom Matijom Mayom, s kojim dijeli ljubav prema biljkama. Ladičar je svojevrsni simbol različitosti i poštivanja. Unutarnja terasa s limunima i ljuljačkama uz veliki otvoreni prostor u čijem su središnjem dijelu 64 radne jedinice. Htjela je stvoriti dojam terase koji je inače na posljednjem, petom katu zgrade, s pogledom na unutarnji parking. Prozračnost u prostoriji donose pamučne zavjese, a biljkama limuna evocira ugođaj vrta. Između limuna su male breze koje su ona i prijatelj Matija pronašli u blizini zgrade. Limuni su tu i zbog mirisa te da ih korisnici prostora mogu koristiti za čaj.

DELI BAR ERNTEZEIT U BERLINU, PALLASSTRASSE 35

Deli bar ErnteZeit otvoren je u veljači ove godine. Prostor je inspiriran Ivaninom dragom prijateljicom i food blogericom Editom, kojoj je uređivala kuhinju. ErnteZeit njemački je izraz za vrijeme žetve, čime se stavlja naglasak na važnost zdrave hrane koju nudi restoran, a sve kroz dizajn koji nije isključiv, nego je u dijametralnoj dispoziciji s imidžom zdrave prehrane - luksuzan i primamljiv. Kombinira ekstravagantne metalne elemente, zlata i bakra, s keramičkim pločicama tonova smaragda, čija je svrha podsjetiti ljude da zdrava prehrana nije samo prolazni trend, nego nužnost koju bi si svatko trebao priuštiti. Na gornjoj polici, uz veliki prostor, mnoštvo je raznovrsnog bilja: paprat, bršljani, aloe vera i kaktusi. Orhideje su na stolovima kao najelegantnije, visoke i nježne, pa idealno pristaju hrani koja se ovdje servira i cijelom dizajnu koji je vrlo nježan, kakva je naime i vlasnica restorana. Na stolu su ljiljani, jer došlo je proljeće. Kao dodatni podsjetnik na proljeće posađene su i ljubičice. Iznad visi bršljan, ima ovdje i puno aloe vere, a dolje kraj stolica je paprat zbog bogatog šaša koji se širi. Pločice na šanku u zelenim nijansama asociraju na zdravu prehranu i savršeno se uklapaju u dizajn s prirodnim elementima. Prekrasnim prirodnim materijalima, poput ratana, terakotnih, glinenih tegli s malim kaktusima, s paprati i orhidejama na stolu s toplim bojama, Ivana Bukvić prkosi sivilu u okruženju, hladnoći u Berlinu i praznom zimskom drveću bez lišća.

COWORKING SPACE U BERLINU, MITTE - OBERWALLSTRASSE 6

Zgrada ovog prostora je elegantna i otmjena, a industrijski stil utjelovljuje onaj od same tvrtke, pa je Ivani Bukvić cilj bio spojiti te dvije naizgled nespojive oprečnosti. Iz tog razloga u prostoru je kombinacija nježnih i elegantnih boja s crnim zidovima i antikvitetima. Projekt je završen u rujnu 2017. U slici naslikanih božura evidentno je Ivanino obožavanje prirode i umjetnosti. Taj spoj bio je njezina temeljna postavka za pretvaranje dijela ulaznog zida u “highlight” čitave zgrade. Zid je u hodniku, i dok takvi prostori obično budu nepoželjni, Ivana ga oblikuje u element koji privlači najviše pozornosti. Oslikala ga je Gintare, studentica umjetnosti iz Latvije, koja je radila u Njemačkoj kao čistačica preko ljeta.

Foto: Neja Markičević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:30